درباره وبلاگ


به وبلاگ من خوش آمدید سلام و احترام خدمت شما عزیزان بازدید کننده! با اظهار سپاس از بازدید تان، لطفاً برای هرچه بهتر شدن وبلاگ من، مرا از نظرات، پیشنهادات و انتقادات سالم تان بهره مند سازید. تشکر کامران kamran.8194@yahoo.com



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:
 

بازدید امروز : 48
بازدید دیروز : 14
بازدید هفته : 48
بازدید ماه : 207
بازدید کل : 248012
تعداد مطالب : 128
تعداد نظرات : 18
تعداد آنلاین : 1



امتیاز وبلاگ ها تا این لحظه

اسما خداوند متعال %

« ارسال برای دوستان »
نام شما :
ایمیل شما :
نام دوست شما:
ایمیل دوست شما:

Powered by ParsTools
لطفاً این صفحه را با دوستان تان به اشتراک بگذارید 32 کلمه

Speed test

 ابزارهای زیبا سازی برای سایت و وبلاگ این صفحه را به اشتراک بگذارید
بهارســـــــــــــــــــــــتان
علمی، فرهنگی، اسلامی، تفریحی، ورزشی
شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:24 ::  نويسنده : کامران

Advertising objective

هدفهای ( بلند مدت ) تیلیغاتی :

یک کار تخصصی و ویژه جهت ایجاد ارتباط که باید با مخاطب (( مورد هدف )) در طی یک (( دوره زمانی )) خاص انجام شود .

Advertising  specialties

هدیه های تبلیغی :

کالاهای ارزشمند که بر روی آنها نام شرکت تبلیغ کننده حک یا نوشته شده است وبه عنوان هدیه به مصرف کنند گان داده میشود .



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:23 ::  نويسنده : کامران

Approach

نخستین تماس با مشتری :

مرحله ای از فروش که در آن فروشنده با خریدار روبه رو میشود و به او سلام میکند تا در سایه این ارتباط کار فروش به شیوه ای مناسب و خوب آغاز نماید .

Attitude

نگرش :

قضاوت ، احساس وگرایش پایدار و مساعد یا نا مساعد شخص نسبت به به یک شیی ، چیز یا یک اندیشه و فکر سازنده ( ایده ) .

Agent

نماینده :

یک عمده فروش که به صورت نسبتاً همیشگی نمایندگی خریداران یا فروشندگان را دارد ، تنها چند وظیفه انجام می دهد و صاحب سند یا مالک کالا نخواهد بود .

 



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:21 ::  نويسنده : کامران

Alternatives evaluation

مرحله ارزیابی :

مرحله ای از فرآیند تصمیم گیری خریدار است که در آن مصرف کننده با استفاده از اطلاعات خود میکوشد محصولاتی که با نامها و نشانهای گوناگون عرضه شده اند ( ووی میتواند از میان این مجموعه یکی را انتخاب کند ) اقدام به قضاوت و ارزیابی نماید .

Advertising agency

موسسه تبلیغاتی :

سازمانی که در زمینه بازاریابی ، خدماتی را ارایه میکند و درراه برنامه ریزی ، تدارک دیدن ، اجرا و ارزیابی تمام یا بخشهایی از برنامه های تبلیغی به شرکتها کمک می نماید .



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:21 ::  نويسنده : کامران

کاهيش قيمت وسطي: اصطلا حيست معمول در بورس سهام وقتي که قيم بازار اسهام تنزل ميکمند برابر به مبلغ تنزل قيمت سهام يک خريدار سهام مزيداري ميکند تا به مينوسيله قيمت وسطي هر سهم کاهش يابد.

کار انزائي: اين اصطلاح در امريکا در ظرف سال هاي فرورآمدن و به تعقيب سال 1929 استعمال ميشد. در آن هنگام حکومت بعضي اوقات به منظور ايجاد استخدام کار هاي بيهوده و غيره اقتضادي را بوجود ميآورد که منظور آن محفي تاديه مزد ايجاد توان خديد و به ينوسيله از بين بردن بيکاري بود .

کسب و کار : اين کلمه در موارد مختلف بکار بردهميشود . از نگاه اقتصاد نيز چنيدين معني ميدهد که معاني ميدهد که معاني آنرا در فارسي به اصطلا حات کسب و کر شغل موسه انتفاعي ، اقتصاد تجارتي ،داروستد ، اعتصاد خصوصي با شق انغرادي اقتصاد مملکت اغاده ميتوانيم .

کامرلزم  : يک نو شيوه مرکانتليزمي است که در اوسط قرن 18 در آلمان و اتزيش بوجود آمده نظريه اقتصادي آن روبط قريبي با مسايل و ملاحظات سياست مالي ، اداره حکومتني و تکنولوژي داشت از اينرد کامرالزم نه تنها با بهترين راه هاي کسب ثروت توسط يک دولت يکه با بهترين موارد استعمال اين ثروت نيز سروکار داشته . اما اين اصطلاح بعضي اوقات به نظريات اقتصادي نسبت داده ميشود که ماليات عامه را بحيث يک عامل رفاه ملي بيشتر از خد لزوم اهميت ميدهد.

کرايه در نت   سرمايه :  پوليکه براي استغاده از اصلاحات مربوط زمين ناريه ميشود اين يک مقهوم فرضي است زيرا اين اصطلاحات را نميتوان بطور جداگانه  از زمين مورد استفاده فرار داد.

کارتل :  يک اتحادمبني برقرار دردموسات اقتصادي آزادکه در يک يا بيشتر از يک ممللکت قرار داشته و اهداف آنرا از اين اتحاد تنظيم خريد. توليد و فرونتي اموال توسط اعضا ميباشد .

کارگر موقتي: کارگران موقتي که حق مسابقه دمدمي رادريک شرکت و عضويت دايمي را در اتحاديه کار دارد نميگيردد. دريک کارخانه محدود يکاد گران موقتي اجازه نامه از طرف اتحاد يه کار داده ميشود .

کارگران قراردادي: عمل آدن اشخاص ارازممالک ديگر حسب مواقه ي که بايد عمراي يک کارفرماي معيني کار کننده گويند.

کنترول کريدت: يک نوع سياست اقتصادي را گويند که مصرف آن توسعه يا انقباظ مقدار قروض باشد خوارين سينا ست از طرف حکومت تطبيق گردد يا توسط بانک ها با کدام ادرره مربوط دير نظر به شرايط اقتصادي وقت کريدت ممکن است توسط تقيير دادن نرخ هاي تنزيل يا بوسيله بلند بردين و يا پيکني آوردن ذخيره بانک ها يا مفرارت ديگر کنترول گردد.

کوپراتيف اعتبار يک ساززمان تعاوني که قروض کوچک به اعضاي خود جهت احتياجات شخصي شان ميدهد در اضلاح متحده امريکا اسهام چنين مولسه معمواز به پنج دالر فروخته ميشود و اعضا ميتوانند بهر تعدادي که خواسته باشنده سهم بخرند  در خواست هاي قروض از طرف يک کمته معينه مدنظر گرفته ميشود .

کرايه محل ترانزيت: آن قسمت کرايه عمل و نقل که در محل ترانزايت از درک محل محطولات ترانزيتي بوجود ميآيد .

کفايت نهايي سرمايه : نظريه ايست که از طرف اقتصاد  دانان پيروکنزاظهار اشده و عبادت از ين است وقتيکه نسيبت استهداک داده شده باشد اگر مقدار بيشتر و بيشتر آمدت وو سايل توليد تاسيس گردد نسبت حاطلات سرمايه موجود ه و جديد تنزل ميکند . اين نظريه  ازنبام نظريه نرخ متنازل تفع نيز ميگويند

کرايه معطلي : مبلغي که از طرف يک شرکت ترانسپورتي به نسبت معطل شدن موترهاي کرائي با کشتي که بيشتر از مدت معداره پس از بار خالي کردن صورت مي گيرد گرفته ميشود .

کسردالر ي : هر گاه در يک مدت معين صادرات يک مملکت به ايالات متحده امريکا يا کدام مملکت داخل حوزه دالر و دارائي هاي دالري آن کمتر از واردات آن از رتازوني با واردات دالري و ديگر به هن هاي دالر سرآن  باشد اين تغاوت را کسري دالري گويند.

کنترول اسعار :  مطلب از کنترول اسعار مقرارت حکومتي است راجع بخرايدو فروش اسعار خارجي .

کارخانه :  معمولا به معني فابريکه استفاده ميشود ولي  در اصطلاح تجارت تمعني مرکز نمايندگي تجارتي در يک کشور خارجي بکار ميرود .

کرايه مضهر : آن قسمت عايد مجموعي يک آنرا که به زمين نسبت داده ميشود مشدآ در صورت تيکه قسمتي از سرمايه گذاري يک تعدي قشکل از زمين ارزش کرايه زمين را که ظاهر ا و نعدا بدست نميايد ولي ارزش ان في امحقيقت و جود درردکرايه مفمر گويند.

کار:  يک از عوامل عمده توليد و متشطل است از اعمال خوه دماغي يا دستي که در بدل آن ممزد معاش يا حق الزحمه کسبي گرفته ميشود . در صحبت را زمره ايل اصطلاح بيشتر بيک معني محدود نر يعني تنها اعمال قوه دستي يا کار گارن دستي بطور عمومي استعمال ميگردد.

کاگر ربائي : هرا قدامي را گويند که به منظور جلب کردن کار گران از کار فرمايان ديگر بوسيله دادن مزد زياد و ياريگر منافع بعمل ميآيد  

کارخانه مختلط: کارخانه يکه بعد از انجام يک موافقه کار و ضع کار گران موجوده به مقابل عضويت در اتحاديه کار گران يا عدم عضويت در آن تغيير نمي خورد ولي اگران تازه دوآن مکلفند که عضويت اتحايه را بپذيرند

کرايه خالص: کرايه يا اجاره يکه طبق قرار داد آن مناجر مطلف به قاديه حاليات بيمه مصارف ترميم و حفاظت و معرف اصطلاحات و تغيير ات مربوط حال مودر اجازه باشد.

کارخانه آزاد: کارخانه اي که در آن کار گران را با قطع نظر از عضويت يا عدم عضويت شان در اتحاديه کار استخدام مينمايند.

کتابچه حساب پس انداز : يک کتابچه حساب که از طفر بانک به امانت گذاران داده ميشود و بردرشت و سپرده ها در آن قيد ميشود ، اين طريقه اگر چه کنون دربانک عام پس انداز رسوم است ولي در بان ک هاي تجارتي ممالک پيشرفته حالا متروک ميباشد.

کارخانه تبعيضي :  موسسه اي که ديد آن به کار گران عضو اتحاديه ها احتيازجاتي را قابل ميشودند که کار گران خارجي اتحاديه ها از آن محروم اند . مشترک کرگران مربوط اتحاديه اخرين کارگاني خوا اهند بود که از کار سبکدوش گردند يا مرروقت ضرورت  اولين کساني خواهند بود که بعد از يک دوره تعطيل کار در باده استخدام گردند .

کنترول قيمت : کنترول يا تبثيب از دن قيمت از طرف حکومت اين اصطلاح به معني  وسيع در مودر مختلف استعمال ميشود مثلا به معني تيقيني قيمت و جيره بندي در وقت جنگ يا تقيين قيمت اعضمي يا هر تدبير ديگري که حکومت (يا بعضي اوقات موسات خصوصي) جهت ذير نضوذ آوردن قيمت بکار ميبرد .

کارهاي علم المنضمه : پروژه هاي عمومي که بمنظور رفاه عامه يا تسريلات براي مردم از طرف حکومت از بورجه خود حکومت صورت ميگيرد مانند ساختني سرک ها  ،پارک ها ، پل ها و غيره

کار خان فراري : سيک موسسه انتغاعي که از يکجا بجاي ديگر انتقال مييآبد و منظور آن از اين حرکت از يک محل به محل ديگر گريز از تطبيق قوانين کارو يا ( جتناب از اني است که  کار گانش شامل اتحاديه کار نکردند )

کاردشوار به مزدکم : استخدام کار گربيک مزدکم و مجبور ساختن او به کار زياد و ساعات طولاني کار و تحت شرايط غير صحي  در انيگون ه کار معمولا مزد از روي مقدار داده ميشود

کار خانه داخل  اتحاديه : يک کار خانه يا تصدي يکه تمام کار گران آن بايد عضويت اتحاديه باشند. کاگرانيکه اعضاي اتحاديه کارگران نيستند استخدام ميشوند مشروط باين که شامل اتحاديه گردندو.

کار غير مستقيم : کاريکه بطور اخضي نقش مستقيم در ايجاد کالاها و خدمات نداشته و تنها بخشي از افزايش عمومي توليد با شد . طور مثال  ،کار کارگران ساختماني کار گران کدام ها و دغاتر و فروشندگان و غير ه .

 

کار لازم :  اصطلاحي در اقصاد مارکيسني و گوياي آن بخش از زمان کار توليد کنندگان بلاواسطه ( کار گران . دهقانان ) که براي ادرمندزيست و بازتوليد شان ضرورت داشته باشد. زمان کار بيش از اين را کار اضافي گويند ، که حاصل آن به اشکال مختلف ( مانند بيکاري  در شيوه توليد قسودالي و رزرش اضافي در شيوه توليد سرمايه ،اي )ميان ديگر طبقات اجتماعي و بخصوص طبقات حااکم . تقسيم ميشود . البته کار الازم  اندازه ثابتي نيشت و در جوامع و زمان ني ي مختلف ميتواند متفاوت باشد

کارموله : کار يکه مستقيما صرف توليد کالر يا خدمات در يک تصدي ميشود ، دين ترتيب  ،کار مولا از جمله معارمات مستقيم توليد است . بطور مثال کار گارن که در افزايش توليد است بوسيله ابزار ها و ماشين آلات روي يک محصول توليدي کار ميکنند کار مولر ار در و اقعيت عرضه مي دارند . کار مولر از کار غير موله فرق ميکنند. يعني مفايست ها يکه مستقيما در تولي کالا ها و خدمات بکار نرفته بلکه تطور مجموعي به مضاديت اي توليدي مربوط ميشوند که قابل تهيز ميباشند . اما با وجود اينگه بعضي اوقات تشخيص ميان کار موله و غير موله دشوار ميشود .

کار بضرنج: عبارت از کاريست که امادهگي و تخصص کار گر را تقاضا ميکند کار بغرنج نظر بکار ساده در يک و احد وقت ارزش بيشتر را پديد ميآورد بنابر ين يک ساعت کار بغرنج معادل چند ساعت کار ساده ميباشد  . اندازه ارزش کالايي که توسط کار بغرنج توليد شده است و با کار لازم اجتماعي معين ميشود . در شريط توليد کاراين ساهد تعويص کار بغرنج بکار ساده بصورت غير منظم در پروسه تبادله کالا ها بو جود ميآيد .

کارزنده : عبادت از مصرف نيروي نکري و جسمي يان است که براي توليد نعمات مادي از آن استفاده ميشود . در پروسه توليد هر عد روسايل توليد خرورباشد به همان بر ندازه نيروي کار زنده ضروري است ، توسط کار زنده در آن تجسم  مييآبد . کار زنده انسان در افزايش محصولات جديد رول مهم را آرا ميباشد .



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:19 ::  نويسنده : کامران

فایده گرابی :

اصطلاحی فلسفی سیاسی برای بیان دکترین بنتهام وپیروانش که اصل "یشترین لذت برای بیشترین افراد" را به عنوان ضابط قضاوت در خصوصی فعالیت انسان پذیرفته بودند . بااینکه فایده گرابی تاثیر بسیاری براصلاحات انجام شده پارلمان بریتانیا در قرن نزدهم داشت . با وجود این نتوانست در قلمرو آثار اقتصادی تاثیر چندان برجای گذاشته . ازمیان طرفداران اقتصاد کلاسیک فقط جان میل وپسرش جان استوارت میل پیرو این مکتب بودند .

فاشیزم :

از نگاه اقتصاد پلانی است که توسط آن موسسات ملکیت خصوصی وتولید خصوصاٌ اموال وخدمات خفطه شده ولی تابع کنترول شدید ووسیع حکومت مخصوصاً لحاظ اداره وسرمایه گذاری ساخته میشود تحت اژیم فاشیزم کارگران نیز آزادی خود را برای چانه زدن دسته جمعی متشکل شدن از دست میدهند . چه این فعالیت ها مستقیماً زیرا کنترول دولت مییآید .

Adoption process

فرآیند پذیرش :

فرآیند ذهنی یا فکری که شخص نا گزیر است از مرحله آگاهی یافتن از یک نوآوری تا مرحله پذیرفتن نهایی طی میکند .

Automatic vending

فروش به وسیله دستگاه خود کار :

فروش از طریق ماشینهای فروشنده .

فروشی مشروط :

فروشیکه بروی این شرط صورت گرفته باشد که حق ملکیت مال وقتی به مشتری انتقال مینماید که قیمت را تادیه نماید یا شرط معیه دیگری را ایفا کند .

فروشنده طبال :

فروشنده یکه معمولا با نشان دادن نمونه ها خریدار مراجلب میکند . رو را به نسبتی فروشنده طبال گویند که برای جلب خریداری وافزودن فروش خود طوری صدا میزند که قطاره چی یا طبال بازدن طبل همه را بخود متوجه میسازد .

فروش اجباری :

فروشیکه در اثر اقدام یک داین لازمی میگردد . مثلاً اگرمدیون را بگوید که در عوض قرض خود مرهونه رو را خواهد گرفت درینصورت مدیون ( قرضدار ) مجبور شده و مال گروی را بفروش میرساند .

فروش تامینی :

یک طریقه فروش برای تحویل دهی در آینده است که بوسیله آن فروشندگان وپروس کنندگان خود را از خطر تنزل قیمت بازار در ظرف مدتی که ایشان یک متاع را میخرید تا وقتی که آنرا میفروشند یا پروسس میکنند حمایه مینمایند .

فروش اشتهاری :

یکنوع فروش جعلی که در آن خود فروشنده چیزی را که می فروشد خریدرای میکند این کار تشویق کردن دیگران است به خریداری اسهام موضوع بحث وحتماً بلند بردن تقاضا میباشد .

فروش مقید :

فروشی که بااین شرط صورت گرفته باشد که خریداری باید علاوه برشی که خریده بعضی اشیای دیگر را نیز بخرد .

فروشنده نهائی :

فروشندیکه متاع خود را بیک قیمت بفروشد ولی اگر این قیمت تنزیل باید از فروش خود داری نماید .

قرار مغزها :

مهاجرت افراد ماهر تحيلكرىه از كشورهاي فيقرتر به كشورهاي ثروتمند تر صورت گرفته است .

قرار سرمایه :

انتقال بزرگ پول از یک کشور به کشور دیگر به منظور مصونیت از تحولات زیانبار اقتصادی سیاسی یا نظامی میباشد .

فردیت خواهی :

از نگاه اقتصاد بهره مند بودن فردودسته افراد را از حقوق آزادی قرار داد ملکیت خصوصی نظریه اصالت فرد گویند . این اصطلاح آزادی اقتصادی وتصدی خصوصی را افاده میکند .

فساد ذاتی :

یک نقصی غیر محسوس در محمولات یک کشتی که در وقت فرستادن اموال موصوع بحث وجود داشته وقبل از رسیدن به منزل مقصود سبب خساده یا نقصان به مالک میگردد . مثلا فاسد شدن غله جات در ظرف مدت حمل ونقل آن میباشد  .

فرسایش منابع :

کاهش ارزش زمین یا دیگر منابع طبیعی در اثر استخراج معادن یا استفاده از ثروت های طبیعی ، فرسایش منابع مشابه استهلاک است . زیرا که هر دو مبینی تقلیل ارزش دارایی های ثابت اند. استهلاک مصرف کاهش کیفیت وسودمندی یک دارائی بدلیل کهنه شدن وفساد مادی بوده . در حالیکه کهنه شدن بحث کاهش کمیت ومقدار مادی یک دارایی را نشان میدهد . اگر چه هم گذاشت زمان وهم استفاده موجب استهلاک میشود ولی تقریباً درتمام موارد فرسایش منابع تحت تاثیر گذشت زمان نسبت بلکه تنها از برداشت دارایی برای استفاده اثر می پذیرد .

فقره طلا :

اصطلاحی است معمول در ایالالت متحده امریکا مقصد از آن فقره این است که دریک قرار داد تذکر یافته وپول را به حساب یک دالر داری وزن وعبار معینه تعریف میکند . اکنون محاکم امریکائی فقره طلا را در قرارداد ها منسوخ وملضی قرار داده است و .

فقره شرایط مساعد تر :

در یک قرار داد کاریکه بین کارکارفرما واتحادیه کارگران انعقاد مییآید . فقره را گویند که طبق آن اتحادیه کارگران موافقه میکند که دو کدام قرار داد آیند بارقبای کار فرمای طرف قرارداد شرایط مساعد تری را اعطا نخواهد کرد .

فقر :

فقر دارای دو مفهوم مطلق ونسبی است .

به مفهوم مطلق فقر بیانگر سطوح حداقل در آمدی انسانها است که دریک سطح خیلی پائین زندگی قرار داشته اند . به مفهوم نسبی فقر با مقایسه وضعیت گروه های مشابه سیجیده میشود . بدین اساسی هرگاه در آمد شخص پیش از حداقل معشیت رو باشد ولیکن درمقایسه با دیگر افراد جامعه در پائین ترین سطح زندگی قرارگرفته باشد فیقر محسوب میشود .

فی نفر :

از قرار یک نفر مثلا عاید ملی نفر عبارت است از مجموع عاید ملی تقسیم بر نفوس کشور میگردد .

فورمه امانت :

یک فورمه مطبوع که از طرف بانک ها به امانت گذاری داده میشود و اخیرالذکر وقتیکه مبلغی را امانت میگذارند آنرا خانه پری مینمایند دراین فورمه برای ثبت کردن مبلغ نوت ( پول کاغذی ) پول فلزی ومبلغ هر چک جای تهیه شده میباشد .

فهرست اموال :

یک فهرست ذخیره اموال که مقدار هر مال ومعمولا ارزش آنرا نیز نشان میدهد .

 



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:17 ::  نويسنده : کامران

غاز :

کوچکترین واحد پول در دوره قاچاریه ومعادل یک دهم شاهی است .

عش مسكوك :

كاهش غير رسمي نسبت فلزات قیمتی ( طلا ونقره ) وافرایش مهم فلزات کم ارزش بر ( مانند مس ) در سکه های طلا ونقره در دوره ای که نظام پولی برپایه فلزات قیمتی مبتنی بود . چینین مسکوکی پولی معشوش هم نامیده میشد .

غیر اقتصادی :

هر عمل یا جریانیکه به مجموع اموال وخدمات مفید چیزی نمی افزاید یا اگر اموال یا خدمات را تولید میکند این تولید به کفایت کمتر یا تمام شد زیادتر از آنچه که نظریه معلومات فنی موجوده ممکن میباشد صورت میگیرد .

غیر مکتسب :

عموماً آن افزایش قیمت یک مملکیت را که مالک آن پیش بینی نکرده وبه هیچ وجه به کوشش ، ذکاوت یا مهارت او ارتباطی تدارد افزایش خود آمده گویند  مخصوصاٌ افزایش که در قیمت زمین در اثر زیاد شدن نفوس ، توسعه شهرها اعمار خطوط ریل وشاهره  ها ودیگر چینین اصطلاح بوجود مییآید .



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:15 ::  نويسنده : کامران

عاید موجل :

عاید یکه بشکل اجاره ، کرایه ربح وسود سهام یا کدام شکل دیگر به کسی بدون زحمت اومیسر میگردد . یعنی به لیاقت زحمت وکار از هیچ ارتباطی نداشته باشد .

عامليت :

نوعي فعاليت مال كه در آن يك شركت يا شخصي مسوليت وصول طلب شركت يا شخصي دیگری را به عهده گیرد . مثلا در اقتصادی های پشرفته سرمایه داری عامل میتواند از طریق شرکت های عامل میتواند از طریق شرکت های عامل بین المللی صادر کنندگان را در برابر حساب های خریداران خارجی حفاظت کند وحتی در معاملات اسعاری به آنان خدمات و  دهنمایی های تخصص ارائه دهد .

عاید خالص :

طوریکه در محاسبه معمولاً استعمال میشود عاید خالص آنچه را گویند که از گمائی ونفع پس از وضع تمام مخارج بادر نظر گرفتن کاهش بها وخسارات احتمالی باقی می ماند . باین معنی عاید خالص مترادف نفع خالص مییآید .

عاید ملی یا در آمد ملی :

مجموع درآمد خالص که به عوامل مختلفیکه دریک ملت به تولید اجناس وخدمات درمدت معین بکار انداخته شده است . نسبت داده میشود . هرگاه ازمحصول غیر خالص ملت استهلاک اموال سرمایوی کم شود محصول خالص ملی بدست مییآید . واگر از محصول خالص ملی ( NNP ) غیر مستقیم وتادیات انتقالی موسسات را وضع کنیم عاید ملی حاصل میشود .

عایدات دولتی :

در اصطلاح تمویل عاید تمام عایدات دولت را از درک مالیات ، حقوق گمرکی وغیره گویند . بعضی علمای معتبر تمام عایدات دولت از درک فروش اسناد سهم ، زمین ودیگر ملکیت ها وحق العمل ودیگر مدارک را گویند . این اصطلاح درمورد عایدات موسسات سهامی وعایدات افراد ندرتاً بکار میرود .

عاید یا درآمد :

به اصطلاح علم اقتصاد نظریه حاصلات پولی یا دیگر منافع مادی را گویند که در اثر بکار انداختن ثروت یا از خدمات یک انسان آزاد بوجود میآید .

 

عاید مجموعی :

مجموعی منفی بعضی مخارج یک تصدی استعمال میشود امروزه صورت های نفع وضرریاصورت درآمد معمولا حسابات مخارج را به بعضی رشته های وسیع تقسیم میکند از قبل مصرف تمام شد اموال فروخته شده مخارج ومخارج عمل وغیره در چینین صورت های نفع وضرر اصطلاح عاید غیر خالص مبلغ باقی مانده راکه بعد از تفریق میشود تا بالاخره عاید خالص معلوم میشود .

عاید در اختیار شخصی :

آن مقدار عاید که بعد از تادیه مالیات شخصی ودیگر تادیات به حکومت برای مودی باقی می ماند .

عاید کمایی شده :

در آمدیکه در بدل خدمات اجرا شده یا در نیتجه تبادله کدام معامله مشابه تجارتی دیگر بدست آمده باشد .

عدد شاخص :

رقمی که تغییر بنی قیم ، مصارف یا حادثات مشابه را دریک دوره وکدام دوره دیگر که بحیث دوره اساس انتخاب گردیده نشان میدهد . دوره اساسی را معمولا برقم صد ارائه میدارند .

عدم تمرکز :

1ــ در اصطلاح صنعت تاسیس فابریکه هایکه را دور از شهر های بزرک وبطور پراگنده ازیک دیگر گویند . این سیاست ممکن است در مورد یک شرکت واحد یا اینکه دریک رشته صنعت تطبیق گردد .

2ــ در اصطلاح اداره عامه واگذاری مسولیت اجرای امور سازمان را بواحد های تابع آن گویند .

عدد شاخص اجمالی :

عدد شاخصی که بایند ترتیب سنجیده شود که مجموع ارقام قابل تطبیق بیک دوره زمان موضوع بحث را پیدا کرده وسال اساسی بگیریم وبرای هر دوره دیگر عدد دریافت شود که عین رابط ای را که مجموع ارقام سال دوم به جمله ارقام سال اساسی دارد دارا باشد .


مثال :

اقلام

                       مدت

2002                      2003

الف                                   9                               10

ب                                5                              4

ج                                7                             9

مجمع                         21                                23 ?

شاخص                          100                       109.52


اینگونه عدد شاخص گرچه از نگاه ریاضی درست میباشد ولی بنابر اینکه اهمیت بنی اشیا را نشان نداده ودر نظر نیمگیرد برای ارائه تغییرات از یک مدت تا مدت دیگر چندان قابل اعتماد نسیت مثلا درمورد مصارف زندگی احتمال دارد تحولات در عادات مصرف مردم مقادیر اشیای مصرف شده را تغیر دهد واینگونه تغیر برابر به تغیر قیم اهمیت دارد . از اینرو یک شاخص ضریب دار بهتر است .

عرضه :

یک مقدار مال اقتصادی که برای فروش در بازار موجود است . عرضه به معنی محدود آن ومقداری از مال اقتصادی است که بیک قیمت معین و در یک وقت معین برای فروش حاضر کرده میشود . این ترتیب اگر فرضاً دوصد واحد یک مال از قرار فی واحد به پنج  افغانی وصد واحد ان از قرار فی واحد به ( 4 ) افغانی پیشنهاد شود . میگویم عرضه عبارت از دوصد از قرار پنج افغانی وصد واحد از قرار (4) افغانی واحد فی واحد است . اصطلاح عرضه به معنی وسیع تری یعنی آن مقدار مال اقتصادی که به قیمت های ممکنه در یک وقت معین پیشنهاد خواهد شد نیز استعمال میگردد . عرضه باین معنی را عرضه مجموعی گویند .

عرضه غیر ارتجاعی :

عرضه ایکه در اثر صعود با نزول زیاد قیمت بسیار کم افزایش یا کاهش

مییآید .

عرضه اضافی :

وصنعتی که در یک سطح قیمت معین عرضه بیش از تقاضا باشد .

عرضه مرکب :

یک عده غیر محدود ومتنوع که هر کدام آن میتواند یک احتیاج مشخص را مرفوع سازد . مثلاً احتیاجات ترانسپورتی عموماً توسط بس تخط آهن تراموی یا کدام وسیله دیگر حمل ونقل که رضایتمند باشد .

عرضه ارتجاعی :

عرضه ای که در اثر یک تغیر جزئی در قیمت به اندازه نسبتاً زیادی کم یا زیاد میگردد .

عرضه سطح استهلاک کتلوی :

طبق نظریه دبلیو دبلیو راستو مرحله پنجم رشد ونموی اقتصادی است این مرحله ایئست که در آن عموم مردم عایدات بلند داشته وبه صرف نمودن اموال مصرفی بادوام عادت گرفته میباشد وشقوق مهم اقتصاد نیز به تولید اموال مستهلکه بادوام تمایل    اشتغال دارند . در ین مرحله سیاست های دولت متوجه افزودن وبکار بردن منابع در ساحه امن ورفاه اجتماعی میگردد .

عملیات بازار باز  :

خرید و فروش اوراق بهادار در باز بمنظور واستقرار بخشیدن کریدت در اقتصاد مملکت میباشد .

علم اقتصاد دینامیک :

در نظریات اقتصادی  آن قسمت این مباحث را گویند که تاثیر بعد زمان را بر حالات واوضاع اقتصادی مدنظر میگیرد .

علم اقتصادی موسساتی :

یک طرز مطالعه علم اقتصاد که تاثیرات محیط اجتماعی را بر رویه اقتصادی انسان تائید مینماید . مثلا تورسیتاین وبلن (1857 ــ 1829 ) ادعا میکرد که خواهش تجمع ملکیت خصوصی شاخته وبنابران در نتیجه تنازع برای بدست آوردن ملکیت ( باجنسیت وقدرت ) آن نونع رقابت را که قیم را کاسته وکیفیت امتعه را بلند میبرد تحت اشقاع قرار داده است . بعقیده وبلن این تمایل بوسیله انحصار حفظه قیمت بوسیله تحدید حجم تولید وتوسعه وتمدید کنترول توزیع در ساحه نماینده گی های عمده فروشی وپرچون فروشی تظاهر میکند .

علم صنعت :

علم صنعت ومخصوصاً تطبیق آنرا در مورد بکار بردن ماشین های عصری عوض کارگران ماهر گویند .

علم اقتصاد :

علمی که از تولید و تخصیص اجناس وخدمات برای رفع احتیاجات بشری بحیث میکند . بعضی علمای معتبر جنبه های اجتماعی چینین فعالیت ها را بیشتر تائید کرده ودر تعریف علم اقتصادی مایل جمعیت  یا حادثات اجتماعی را که در عمله کسب معاش احتوا مییآید  .

عوامل تولید :

اشیا وخدمات مختلفی را که ثروت بیشتر را متحداً تولید میکند عوامل تولید گویند . جهاد عامل تولید عبارت است از کار، سرمایه ، زمین وتصدی عام .

عقود آجله :

در اصطلاح تجارت بین المللی خرید یا فروش اسعار خارجه بر اساسی نرخی که در آینده پیش بینی میشود .

علامه ودرجه گذاشتن :

نشانی کردن اموال مستهلکه برطبق یک معیار ( سیتاندارد ) که احتمالاً از طرف یک هیات ذیصلاحیت تثبیت شده میباشد . در چینین درجه گذاری یک کلمه صرف یا عدد برای تشخیص جنسیت اندازه و یا خصوصیت میگری که برای قضاوت درباره محصول وقیمت آن لازمی باشد بکار برده میشود . این اصطلاح بمقابل درجه گذاشتن وصفی استعمال میگردد . طبق ترتیب اخیر الذگر وصف یک مال نیز نوشته میشود ولی آنرا بکدام معیار مصروف نسبت نمیدهند .

علامه تجارتی :

یک نشانی یا رمز که به منظور تشخص ومعرفی یک فروشنده با صانع مشخص استعمال میگردد . علامه تجارتی  معمولا در روی یک مال نصب یانقش شده میباشد ودر اشتهارات ومطاتب نیز استعمال میگردد .




شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:14 ::  نويسنده : کامران

طبقه متمولین :

1ــ ادعاهای ثابت به ملکیت های شخصی ویا ملکیت های غیر منقول

2ــ بعضی اوقات طبقات پولداریا ملاک را دریک جامعه نیز گویند .

طبیعیون :

یک دسته از فلاسفه وسیاستمدار فرانسوی که پیروی مکتب فیزیوکرات ها بودند در اوسط قرن (18) برای اولین بار به تشکل علم اقتصاد بریک اساس وسیع اقدام وازیدند به عقیده این نوسیندگان زمین مبنع ثروت بود .

طریقه استقرا :

یک طرز استدلال منطقی است که از حقایق مشاهده شده آغاز کرده وبیک تعمیم میرسد وبدین وسیله یک رابط ظاهری را بین این حقایق مشهود بر قرار میسازند . چینین یک تعمیم قرض یا فرضیه نامیده میشود اگر این قرض مکرراً بوسیله معین طرز استدلال ثابت شد ( نظریه ) یا ( تسوری ) گفته میشود . فایده طریقه استقرار منحصر ومربوط است به حجت مشاهدات اساسی . این طریقه اگر بدرستی بکاربرده شود از لحاظ تحقیق علمی اهمیت بارزی دارد بعضی اوقات این طریقه را طریقه واقع بینی مینامند .

طریقه تحلیل :

یک نوع استدلال منطقی است که از یک قضیه عموماً صیحح قبول میشود آغاز کرده وبیک یا بیشتر نتایج مبنی بر چینین قضیه می رسد .

این طریقه مورد استعمال مکتب کلاسک بود وبعداً از طرق مکتب تاریخی مورد اعتراض واقع شد فایده این طریقه وابسته به حجت واعتبار قرضه های اساسی آن است . ولی دیده شده که این قرضه ها کثیراً غلط بوده البته وقتی درست از آن کارگرفته شود در تدقیقات علمی مقام بازاری دارد .

طرح عمرانی :

یک رشته فعالیت های مشخص ومرتبط بایکدیگر که براساسی مطالعات وتحقیقات فنی واقتصادی اجتماعی برای رسیدن به اهداف پلانگذاری احیای مجدد که طی دوره های معین انجام گیرد . طرح های عمرانی به سه نوع ذیل تقسیم بندی میشود .

1ــ طرح های عمرانی انتفاعی که طی مدتی معین پس از بهره برداری ، علاوه بر تامئین مصارفات جاری واستهلاک سرمایوی ، سودی را نیز عاید دولت میسازد .

2ــ طرح های عمرانی غیر انتفاعی که به عوض کسب سود ، نظربه اجرای پلانگذاری های رفاه اجتماعی زیر بنایی فرهنگی وغیره را دارا میباشد .

3ــ طرح های عمرانی مطالعاتیکه موضوع آن تحقیق درباره موضوعات خاص میباشد .

طلای مختص :

طلا مال بانک در مرکزی یک مملکت بوده ودر بانک مرکزی مملکت دیگری ذخیره میشود . این طلا جز ذخایر پولی مملکتی که در آن ذخیره شده گفته نمیشود بلکه اختیار نهائی آن دردست بانک مرکزی مالک آن میباشد .

طلای عقیم :

در ایالات متحده امریکا آن مقدار طلای تازه بدست آمده را گویند که از طرف وزارت مالیه آن مملکت دریک صندوق پولی غیر فعال گذاشته میشود . هر وقتیکه این طلا در بانک های فدرال ریزرو بشکل نوت های داری پشتوانه طلا گذاشته شود فعال یا غیر مستقیم میگردد .



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:13 ::  نويسنده : کامران

صادرات :

مال التجاره که بخارج فرستاده میشود ویا فرستادن مال التجاره به مالک خارجی .

صادرات :

کالاها وخدمات تولید شده در یک کشور که در برابر کالاها و خدمات ، طلا واسعاریا به منظور برابری پرداخت قروض به کشوری دیگرداده شود طبیعی است که کشورها به تولید کالاها و خدماتی روی میآورند آنها بدلیل یافت تخصیص منابع خود میتوانند نسبی بیشترین کاریابی داشته باشند .

صادرات غیر مستقیم :

صادر کردن مال التجاره توسیله یک واسط مثل یک تاجر صادراتی بسیاری از مولدین که میخواهند محصولات خود را دربازار خارج عرضه کنند ولی توان داشتن یک سعبه صادرات را ندارند از این طریقه صادرات وایجاد بازار خارج کارمیگیرند .

صاحب درآمد سالیانه :

کسیکه یک عاید ثابت ازدرک زمین اسهام ویااسناد قرضه دارد .

صرفه خارجی :

صرفه یا فایده که بیک تصدی انتفاعی در اثر انکشاف بیرونی رخ میدهد . مثلا اگر یک موسسه تولیدی از بازار خیلی دور واقع بوده ولی در اثر احداث یک سرک جدید فاصله آن از بازار بسیارکم شود . در نیتجه از لحاظ مصارف حمل و نقل فایده میکند . مبلغی را که باین ترتیب صرفه میشود صرفه خارجی گویند .

صرفه خارجی :

پدیده ای که بیک تصدی انتفاعی در اثرانکشاف بیرونی رخ میدهد .مثلا اگر یک موسسه تولیدی از بازار خیلی دور واقع بوده ولی در اثر احداث یک سرک جدید فاصله آن از بازار بسیار کم شود . در نتیجه از لحاظ مصارف حمل ونقل فایده میکند مبلغی را که باین ترتیب صرفه میشود صرفه خارجی گویند .

صرفه جویی های رشد :

در بعضی از سطوح رشد تصدی ها واحتمال تاثیر گذاری ضرفه جویی های رشد به عنوان یک عامل مسلط افزایش مییآید . ودر مقایسه با تصدی های بدون رشد ومزایای خاصی برای آن فراهم میآورد . بناً منابع پذیرفته شده صرفه جوئی های رشد را میتوان عموماً با خصوصیات ذیل مشخص نمود : تمایل به جذب وحفظه رهبری با کیفیت تابع مستقیمی از رشد بوده. بدین ترتیب در محدوده معینی از ارزش های رشد میتواند وابستگی مستقیمی میان رشد بازدهی وسود آمدی را انتظار داشت .

صرفه جویی های تجمع :

صرفه جویی های درمصارف بدلیل نزدیکی تصدی ها ویا فعالیت های اقتصادی به یکدیگر میباشند . صرفه جویی های تجمع نمونه از صرفه جویی های خارجی است که فعالیت های اقتصادی یک تصدی برای تصدی های دیگر را فراهم میسازد .

صدور واردات :

صادر نمودن امتعه وارده طوریکه شکل ان که در وقت وارده داشت تغییر نخورده وبعد ازوقفه مختصر صورت بگیرد .
صدقه یا امدادیه :

یک امداد نقدی یا جنسی که از طرف یک اداره حکومتی بکارکردن بیکار یا به عایله ها در مواقع اضطراری داده میشود .

 

صعود ونزول :

بلند رفتن وتنزل کردن قیمت ها ویا دیگر شرایط اقتصادی را گویند



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:12 ::  نويسنده : کامران

شاخص مالیات وقیمت :

شاخصیکه اثر همزمان تغییرات قیمت های پرچون فروشی ومالیات مستقیم را یکجا نشان دهد . این شاخص خعرف افزایش یا کاهش لازم دردرآمد نا خالص برای ثابت نگهداشتن سطح درآمد واقعی است .

شاخص های تولید :

شاخص های مختلفی که تولید ودیگر معکاهای مربوط آنرا اندازه میکند . مثلاً تولید اموال عده مزد بران مزد تادیه شده ظرفیت تولید فی کارگر وغیره میباشد .

شبه پول :

آن نوع دارائی که ارزش پولی آن ثابت وبه آسانی قابل تبدیل به پول باشد ولیکن نتوان آنرا مانند پول مستقیماً مصرف کرد .

شرکت سهامی با مفاد محدود :

شرکتی که تمام سرمایه سهامی آن از حیث تادیه سود سهام محدود میباشد یعنی یک خد اعظمی برای مفاد تعیین شده میباشد .

شرکت تضامنی محدود :

یک نوع شرکت تضامنی که مسوولیت شرکای غیر فعال را به اندازه سرمایه شان در تصدی محدود میسازد .

شرکت تعاونی :

معمولاً شرکتی را گویند که سرمایه سهامی نداشته واگر نفی هم کند بعد از وضع ذخیره بین مشتریان به تناسب معامله شان با شرکت توزیع میگردد . یک مثال بازار اینگونه شرکت بانک های تعاونی پس انداز میباشد .

شرکت تضامنی :

یک شکل سازمان کسب وکار که براساسی قرار دادی بین دویا بیشتر اشخاص بوجود آمده وهر یک از شرکا شخصاً مسول تمام دیون این تصدی مشترک میباشد .
شرکت تمویل شخص :

موسسه یکه کسب وکار آن قرض دادن مبالغ کوچک به نرخ نسبتاً بلند برای ضروریات شخص مردم میباشد .

شرط تجدید نظر مزد :

آن فقراه را دریک قرار داد کارگویند که مذاکره مجدد را راجع به مزد ها در صورتیکه در شرایط عمومی اقتصادی چنان تحولی که در قرار داد ذکر شده ( مانند تغییرات در شاخص سطح تمام شد زندگی یا تحولات ناشی از اصلاحات تکنولوژی ودر زمان اعتبار قرار داد واقع شود اجازه دهد .

شرکت سهامی خصوصی :

شرکت سهامی محدودی که به منظور اجرای یک فعالیت برای نفع خصوصی بوجود آمده . مفهوم این اصطلاح شامل موسسات نیمه عامه یا موسسات عامه نیز میباشد .

شرکت عام المنفعه :

یک سازمان خصوصی کسب وکار که جهت رفاه وسهولت مردم یک خدمت دارای قیمت خاص را اجرا میکند . مثلا تولید برق یا گاز اداره یک سیستم تیلفون وآبرسانی شرکت های عام المنفعه عموماً براساس یک امتیاز مبنی بر انحصار کامل یا انحصار جزئی کار میکند بنابرین ودیگر ولایل از چندین جهت تابع مقرارت حکومت میباشد .

شرایط تجارت :

شرایطی که تحت آن یک تجارت خارجی خود را انجام میدهد . در مفهوم شرایط تجارت مساعدت یا عدم  مساعدت این شرایط مخصوصاً مضمر است . در جمله عوامل که شرایط تجارت یک مدت ملت راتعیین میکند .

ماهیت وخصوصیات اقتصاد عواملی که شرایط تجارت یک ملت را تعیین میکند ماهیت وخصوصیات اقتصاد مملکت مخصوصاً اندازه اتکای آن به تجارت خارجی ، وجود یافقدان بعضی مزایا در تولید امتعه ملی الخصوص تولید امتعه صادراتی وسطح قیم بازار دنیا میباشد .

شرکت فرعی :

یک موسسه انتفاعی که عملیات آن تابع کنترول یک شرکت سهامی دیگری میباشد این نترول مهم معمولاً در اثر مالکیت یک مقدار کافی سهام سرمایه شرکت فرعی برقرار میگردد .

شریک غیر فعال :

شخصیکه دریک موسسه انتفاعی که بشکل یک شریک تضامنی تشکیل یافته شریک گردیده و حصه سرمایه خود را میدهد ولی در اداره شرکت کدام مسولیت عمده را بدوش نمگیرد .

شرکت امانت پذیر مصون :

عموماً شرکتی را گویند که یک زیر زمینی محفوظی دارد که در آن صندوق های محکم ( سیف ها ) ویا مخازن مشابه آن جهت محافظت اسناد  ، کاغذی های مهم جواهرات ودیگر اموال شخصی گرانبها جا داده میشود . در ساعات معین روز باز میشود .

شرکت سهامی نیمه عامه :

شرکت خصوصی که دریک کار دارای ماهیت عامه انتقال داشته واز روی مقرارت مربوط باید هرکس که خواسته باشد بتواند از تولیدات یا خدمات آن استفاده کند .

شرکت خیریه :

شرکتی که تنها فعالیت های خیریه یا خیر خواهانه را انجام میدهد .

شرط افزایش :

1ــ شرط یاقیدی که معمولا درهنگام کنترول عامه کرایه دریک قرار داد کرایه داخل میگردد . وبراساس آن به صاحب خانه اجاره داده میشود که تحت برخی شرایط قانونی کرایه را بیفزاید .

2ــ بصورت عمومی هر قیدی را دریک قرار داد گویند که طبق آن تصهلات در صورت وقوع باره خوادث افزوده شده میتواند .

شرط گریز :

دریک قرار داد کاربین یک موسسه ویک ویک اتحادیه کار بعضی اوقات ماده شامل میگردد مبنی براینکه در ظرف پانزده روز قبل از انفاذ یافتن مقرارت قرار داد که عضویت اتحادیه را رستلزام میکند . کارگران میتوانند از اتحادیه کار وستعفی بدهند . بعباره دیگر به مستخدمین موسسه پانزده روز وقت داده میشود که اگر خواسته باشند میتوانند از عضویت اتحادیه صرف نظر کنند .

شرکت بازرسی :

یک شرکت سهامی محدود که تعداد کافی سهام کدام شرکت سهامی محدود دیگر را بدست داشته وبنابر آن میتواند امور شرکت دومی را اداره کند . بعضی اوقات اینگونه شرکت را ( Controlling Company ) نیز گویند .

شرکت معاملات اوراق بهادار :

موسسه یکه سرمایه خود را در اوراق بهادار سرمایه گذاری میکند واین سرمایه گذاری خود برای تادیه مصرف اداری وتوزیع مفاد به سهمداران خود کار میگرد .

شرکت سهامی با مسولیت غیر محدود :

یک نوع شرکتی که به اعضای آن اسهام قابل تبادله به اندازه سرمایه گذاری شان داده میشود . این نوع شرکت گرچه شخصیت قانونی دارد ولی با شرکت سهامی با مسولیت محدود فرق های بارزی نیز دارد . اول اینکه شرکت سهامی بامسولیت نامحدود تنها توسط یک مامور مشخص خود اقامه دعوی کرده میتواند ویا مدعی علیه شده میتواند . دیگر اینکه سهمداران اینگونه شرکت دارای مسولیت نا محدود بوده وشخصاً ومشترکاً مسول قروض موسسه میباشند .

شرکت سهامی محدود غیر مذهبی :

هرشرکت سهامی محدود که محض برای فعالیت دینوی تشکیل شده باشد بنابرین هر چینین شرکتی را غیر از شرکت های دارای هدف دینی ومذهبی باین نام میتوان یاد کرد .

شرکت ها ترست :

1ــ مالیکه توسط یک شخص یا موسسه به نفع شخصی یا موسسه دیگر حفظه وصایت کرده میشود شخص یا موسسه ای را که این کار را اجرا میکند حارس ( Trustee )  نامند .

2ــ طرحی که طبق آن حق رائ اکثریت سهمداران شرکت سهامی بیک عده وکلا مسپارنده میشود که این وکلا امور مربوط شرکت را به نفع تمام سهمداران اداره مینمایند .

3ــ یک شرکت سهامی یایک اتحادیه چند شرکت سهامی که در تولید یا توزیع یک متاع یا یک خدمت قدرت کنترول انحصاری یا نیمه انحصاری آنرا بدست داشته میباشد .

شق سکتور :

یک قسمت یا جز عمده اقتصاد کشور مثلا زراعت ، تجارت وصنعت هر کدام یک شق سا سکتور است .

شمش :

طلا ، نقره یا دیگر فلزات گرانبها که نه بصورت سکه بلکه به ابعاد و حجم معکب شکل ونسبتاً بزرگ باشد . شمش طلا در پرداخت های پولی بین المللی توسط بانک های مرکزی مورد استفاده قرارمیگیرد وسنجش از پشتوانه پول رایج را تشکیل می دهد . بازار شمش همان بازار طلا است .


 



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:11 ::  نويسنده : کامران

سازمان بین المللی کار :

سازمان بین المللی تشکل ازدول عضو که در 1969 طبق پیمان ورسا بنیاد گذاشته شده وسپس در 1946 بصورت یک سازمان تخصص وابسته به سازمان ملل متحد در آمد . این سازمان میکوشد تا همکاری های بين لمللي را در زمینه سیاست های مربوط به بهبود شرایط کار ، دستیائی به استخدام کامل ، گسترش تامئین اجتماعی وارتقای عمومی سطح زندگی توسعه بخشد . سازمان بین المللی کار علاوه بر فراهم آوردن سنواکسیون ها (                                ) وارائه پشنهادات در خصوصی مسائل مختلف کارگری . از تحقیقات انستیتوت بین المللی مطالعات کارگری نیز حمایت میکند و در زمینه های همچون آموزش مسلکی توسعه همکاری وکمک های فنی عرضه می دارد .

سازمان همکاری وتوسعه اقتصادی :

سازمانیکه به سال 1961 از روی اعضای اولیه وسازمان همکاری اقتصادی اروپا مطابق تقاضا وتوافقنامه 1960 پاریس تاسیس شد تاوسعت دهند وجانشین سازمان مذکور گردد . در ابتداد دولت های بنیان گذار ، کانادا ، اسپانیه وایالات متحده امریکا بودند . در شرایط معاصر علاوه برکشور های مذکور استرالیا ، اتریش ، بلژیک ، دانمارک ، فنلند ، فرانسه ، آامان ، یونان ، ایسلند ، ایرلند ، ایتالیا ، لوکزامبورک ، هالند ، زلاند جدید ، پرتگال ، جاپان ، سوئد ، سویس ، ترکیه وبرتیانیا نیز جز واعضا هستند    ویوگسلاوی نیز وعنوان یک عضو استثنائی در برخی فعالیت های معین شرکت می جوید . اهداف این سازمان عبارتند از :

1ــ تنظیم هماهنگی وپیشبرد سیاست های که برای دامن زدن به رشد اقتصادی وحفظه ثبات مالی درکشور های عضو تدوین شده اند .

2ــ توسعه بخشیدن فعالیت های اعضای دول را جهت تدارک کمک های مالی ومسلکی برای کشور های در حال توسعه وهماهنگ ساختن این اقدریات .

3ــ مشارکت در وسعت بخشیدن تجارت چند جانبه وبدون تبعض .

سازمان تجارت بین المللی :

شورای اقتصادی واجتماعی سازمان ملل متحد در 1947 برای توسعه تولید مبادله ومعرف کالاها اقدام به برگذاری یک گردهمایی تحت عنوان درکنفرانس بین المللی تجارت وتوسعه در هاوانا ( توبا ) کرد این کنفرانس منشور هاوانا راکه حاوی در پیشنهاد ذیل میباشد طرح ریزی یک سازمان تجارت بین المللی تحت سرپرستی سازمان ملل متحد و تنظیم

یک آیئین نامه اجرائی برای کشور های عضو در خصوص موافقت نامه های کالایی ، اتحادیه های گمرکی ، سوبید های صادراتی ناحیه تجارت آزاد ، سهمیه ودیگر موضوعات مربوط به بسط تجارت بین المللی هر چند پنجاه کشور براین منشور صحه گذاشته اند . لیکن آرا برای تصویب کافی نبوده ولذا طرح تشکیل یک مرجع دائمی تجارت بین المللی باقی مانده تا سال 1967 که کنفرانس سازمان ملل برای تجارت وتوسعه ( آنکستاد ) تاسیس یک سازمان جهانی تجارت را مورد توجه قرار داد . این سازمان پیشنهادی قرار بود . صرف نظر از مسله عضویت کشورها درسازمان ملل ، نمایندگی تمامی آنها را بعهده گیرد . نشتی عمومی جهت بحث درباره همه جنبه های تجارت بین المللی برپا دارد وضمنا تصمیم ها وتوصیه های مطروحه را به مرحله اجرا در آورد . لیکن این بارنیز آنکستاد خود را بمشابه سازمان وابسته به مجمع  عمومی سازمان ملل تثبیت کرده وبه همراه گات انجام اغلب وظایف مطروحه برای سازمان بین المللی پیشنهادی را بعهده گرفته بود .

ساختاربازار :

خصوصیات اساسی یک بازار که تعیین کننده رقابت بین بوده که مهم ترین این خصوصیات رامیتوان قرار ذیل توضیح نمود .

1ــ چگونگی طرز توزیع تولیدات تصدی ها .

2ــ موانع داخل شدن تقاضا و عرضه کنندگان جدید در بازار .

3ــ اندازه تفاوت میان تولیدات .

4ــ اندازه گسترش عمودی .

خصوصیات دیگری که در این قسمت مهم هستند عبارت انداز سطح سرمایه گذاری تداوم وثبات تقاضا برای کالا دربازار وچگونگی توزیع عمومی خریداران وفروشندگان در سطح کشور .

سال مالی :

هر دوازده ماه که بحیث یک دوره حسابی گرفته شود یک سال مالی ممکن است با سال تقویمی انطباق کند ویا نه کند .

بوتاژ :

درمنازعات صنعتی کارگرانی که شکایتی از کار فرما داشته باشند عمدا تولیدات را رابطی ویا غیرمثمر میسازند . این رویه کارگران را بوتاژ یا کارشکنی گویند . این رویه کارگران از صنایع کردن وقت تا خراب کردن ماشین و آلات به اشکال مختلف صورت میگیرد .

 

سپرده فرعی :

یک امانت بانکی که در اثر یک قرض از طرف بانک بیک مشتری توسط امانت گذاشتن وجوه بفرض تادیه کردن یک قرض ایجاد میشود . بعضی نوسیندگان درمفهوم این اصطلاح اماناتی راکه بفرض اداری یک قرض وجود میآید شامل نمیدانند . بانک ها میتوانند بیشتر از مبلغی که واقعا امانت گذاشته شده قرض بدهند مشروط براینکه ذخیره قانونی لازمه حفظه شده باشد .

Administered process

سیستم بازاریابی عمودی :

یک سیستم بازاریابی عمودی که در اجرای آن مرحله های متوالی تولید و توزیع هماهنگ میشوند . البته نه از مجرای مالکیت مشترک یا بستن قراردادها ، بلکه به               روش مبتنی بر بزرگی یا قدرت یکی از گروهها .

سیتم مزد تشنیه یا انتخابی :

یک طریقه سنجش مزد کارگران است درشرکت های حمل ونقل . اینطور که مزد را نهم از روی ساعات هم از روی فاصله ( میل ) می سنجند .

وبعد هر کدام که بیشتر بود کارگران مستحق همان میشوند .

سیتم امتیاز امپراطوری :

سیاست تجارت بین المللی برتانیه را گویند که طبق آن به اموال وارده ساخت امپراطوری تعضی امتیازات داده میشود . سیاست تجارت آزاد برتانیه در 1933 متروک گردیده واز آن به تعد یک سیتم تعرفه وسیع گمرکی را اتخاذ نمود وحتی درمورد برخی از اموال یک سهمیه بندی را روی کار آورد بعد از کنفرانس از تاوا که در همان سال انعقاد یافت سیتم امتیاز امپراطوری بیشتر وسعت داده شد .

یستم مزد تشویقی :

یک سیتم تادیات مزد که طبق آن درمقابل افزایش تولید در اثر فعالیت کارگران انعام نیز داده میشود .

سیتم اقتصادی وصنایع کوچک :

اقتصادیکه با نموو انکشاف شهرها در قرون ( 14 ــ و15 ) بمیان آمد و در آن عصر صنعت کاران به پیشه ها وصنایع دستی اشتغال داشتند و معمولا در خانه ها ویادوکان های چک کار میکردند تا اموال مورد احتیاج را تولید وبه بازار عرضه کنند .

سیتم جیره بندی :

هر پلان یا پروگرام وسیعی را گویند که به منظور تخصص اموال بین مستهلکین طرح وتطبیق میشود خواه تطبیق آن جنسی بررضایت مستهلکین باشد وخواه براساس قوه قانون این چینین پلانها در اوقات اشیای استهلاکی که ناشی از جنگ بایک اظطراب دیگر میباشد . کارگرفته میشود . اینگونه پروگرام ها شامل یک سیتم قدامت ها میباشد که طبیق آن اموال ضروری مخصوصا مواد خام وبعضی مصنوعات طوری توزیع میشود . که مفاد ملی یا اجتماعی را به بهترین مورد اخیر الذکر مستهلکین یکنوع توپون نیز داشته میباشند که دروقت گرفتن اشیای مورد ضرورت آن را تحویل میدهند .

سیستم زراعت وسیع مبنی برارزیابی ویردگی :

یک سیستم بهره برداری اراضی که درآن یک ملاک یا ارباب یک عده تحلامان زراعتی رادریک ساحه وسیع اراضی برای تولید یک یا دومتاع ضروری زراعتی استخدام کرده وبکار می اندازد .

سیتم دوفلزی مخلوط :

1ـ استعمال یک مخلوط فلزات قیمتی درمسکومات .

2ـ سیتم پولی راکه درآن پول کاغذی پشتوانه شمش نقره وطلا درشته وهر کدام آن به تناسب مشخص قابل بازخرید باشد سیتم دوفلزی مخلوط گویند .

سیتم بانک های مستقل :

یک سیتم بانکداری که در آن بانک های مختلف هر کدام یک موجودیت سهامی یا غیر سهامی جداگانه بوده وبه یکدیگر قانونا پیوسته نمیباشد .

سیستم تعرفه مبنی برقرارداد :

یک نظام ( سیستم ) تعرفه که مبنی برموافقات با دیگر ملل بوده بنابراین وقتیکه موافقات مربوط با ملل دیگر تغییر مییاید این تعرفه ها قابل تعدیل میباشد این یک سند گمرک است که به اموال وارده یکه دوباره صادر شدنی است  .

سیتم تعرفه مستقل :

مقعد از سیتم تعرفه مستقل آن محصولات گمرک است که نرخ های آن مخصرا توسط قانون تثبیت میگردد ( یعنی تعرفه که تماماً یا قسما مهاهدات تجارتی تعین نشده بلکه از طرف مفاحات قانونی حکومت به تنهائی ویک جانبه تعیین میگردد اینگونه تعرفه در افغانستان بنام نرخ مستقل یاد میشود .

سیستم بانکداری :

 در اصطلاح اقتصاد سیتم بانکداری عبارت است خصوصیات عمومی تشکیلات وعملیات بانک های یک ملت .

سیستم دوفلزی :

سیستم پولی که واحد پولی آن قانوناً براساسی دوفلز ( احتمالاً طلا ونقره ) تثبیت وتعریف شده باشد ودو فلز موضوع بحث از حیث وآن دارای تناسب معین به یکدیگر بوده وبه مقدار نامحدودی برای ضرب سکه پذیرفته شده وهر نوع از این دوسکه پول قانونی شناخته شده باشد .

 

سیستم نرخ های متعدد اسعار :

یک شکل کنترول اسعاراست . در این سیستم حسب قانون ارزش های مختلف ومتعدد برای پول ملی تعیین میگردد . ارزش قابل تطبیق دریک معامله مربوط به نوع متاعی است که از خارج خریده شده وبرای آن اسعار مورد ضرورت میباشد .

سیستم تعرفه گوناگون :

یک سیستم تعرفه گمرکی که برای ملل مختلف محصولات گمرکی مختلفی را تعیین میکند .

سرانه :

یک متغیر نسبت به نفوس مورد نظر گرفته شود . مثلا هرگاه متغیرهای اقتصادی مانند در آمد ملی ، تولید نا خالص ملی یا پس انداز را به مجموع نفوس یک کشور تقسیم کینم براآمد سالانه ، تولید ناخالص ملی سالانه وپس انداز سالانه دست خواهم یافت .

سرانه ( فائده )  پا سرسودائی :

درتجارت چیزی را گویند که علاوه برآن چیزیکه تبادله شده داده میشود .

سرمایه ثابت :

اموال سرمایوی که نسبتا با دوام است ( این اصطلاح بمقابل اصطلاح سرمایه متداول استعمال میشود .

سرمایه متداول  :

قسمت دارائی سیال یک سرمایه را گویند از قبیل انوانتر ( موجودی ) واسناد دریافتی  .

سرمایه فعال :

دارائی جاری منفی بدهی جاری . آن مقدار دارائی جاریکه مساوی بدیون جاری است برای پرداخت بدهی های کوتاه مدت بکار برده میشود وباقیمانده آن برای اجرای دیگر کارها استعمال میگیردد واز این رو سرمایه فعال یا جاری گفته میشود .

سرمایه مخاطره آمیز :

سرمایه یکه مصروض به مخاطرات زیاد میباشد . مثلا سرمایه که در یک کسب وکار تازه که شانس کامیابی در آن یقینی نس

سرمایه اجتماعی :

حجم مجموعی سرمایه در اقتصاد یک جامعه را گویند که این مقولا نه تنها ساختمانها ، ماشین آلات و دیگر وسایل بکار رفته در تولید کالاهای قابل فروش در بازار بلکه سرمایه های استفاده در تولید کالاها و خدمات غیر قابل فروش در بازار ( مانند مدارس ، جاده ها تجهزات نظامی ) را نیز دربر میگرد .

سرمایه انسانی :

سرمایه گذاری روی منابع انسانی جهت افزایش بهره برداری از آنها صورت گرفته که این سرمایه گذاری ها مشابهت مستقیمی میان سرمایه گذاری در منابع مادی وجود دارد . هر چند که تفاوت های نیز در این میان به چشم می خورد . مثلا آنکه سرمایه انسانی بدلیل قابل فروش نبودنش نمیتواند خصلت تضمینی داشته باشد . علاوه براین یک فرد نمیتواند مانند مالک یک سرمایه مادی به رسک سرمایه انسانی خود تنوع داده وآنرا سرتوب کند متقابلاً موارد تشابه نزدیکی نیز بین سرمایه انسانی وسرمایه مادی وجود دارد که بازار ترین آنها استهلاک هر دواست . مقوله سرمایه انسانی محور اصلی بدلیل سن وشغل ونابرابری وبیکاری افرادی ماهر وتینظیم مقرارت مسلکی توسط اتحادیه های کارگری نقش مهم داشته است .

 

سرمایه بندی مالیات اراضی :

مبلغی را که بعنوان مالیات یک قطعه زمین تادیه میشود . به نرخ موجود ، ربح به سرمایه پولی افاده کردن نتیجه یکه از چینین سنجش دست میآید مبلغی است که در صورت فروش زمین موضوع بحث از اصل ارزش سرمایوی زمین  وضع خواهد شد . مثلا اگر مالیات سالانه بریک قطعه زمین صد افغانی باشد و نرخ جاریه ربح ( 4) فیصد باشد پس سرمایه پولیکه بتواند دریک سال از قرار این نرخ ربح صد افغانی حاصل بدهد باید 2500 افغانی باشد . بنابر ین هرگاه زمین موضوع بحث به معرض فروش گذاشته شود خریدار از اصل مبلغی که حاضر است در مقابل این زمین بپردازد مبلغ 2500 افغانی را وضع خواهد کرد  .

سرمایه گذاری خالص  :

سرمایه گذاری عبارت ازجریان مصارف که صرف برای افزایش یا تشبث حجم سرمایه واقعی میشود ویا عبارت از جریان مصارف اختصاصی یافته طرح های تولید کالاهایی که قصد مصرف فوری آنها درمیان نباشد . این طرح های سرمایه گذاری ممکن است به شکل افزایش سرمایه مادی وسرمایه انسانی با موجود اعتبار باشد . سرمایه گذاری در حقیقت جریانی است که حجم آن توسط همه طرح های تعیین میشود که ارزش بازده داخلی بیشتر از ارزش بهره دارند .

سرمایه گذاری خالص :

مصارف ناخالص در تشکیل سرمایه            مقدار سرمایه لازم برای جایگزین کردن ماشین الات وتاسیات مستهلک ومتروک شده .بدین ترتیب سرمایه گذاری خالص فشاندهند ه تغییرات حجم سرمایه است . بدهی است هرگاه سرمایه گذاری جدید نتواند استهلاک را کاملا جبران کند ، سرمایه گذاری خالص منفی خواهد بود .سرمایه گذاری خالص را تشکیل سرمایه خالص نیز میگویند .

سرمایه گذاری مستقل :

آن قیسمت از سرمایه گذاری های که مجموعی که توسط عوامل اقتصادی از قبیل نرخ بهره ، نرخ تغیر فروش ، با سود آوری سرمایه تعیین نشده بلکه توسط عوامل موسوم به متغیر جدید تعیین شده بطور مثال میتوان از آن نوع سرمایه گذاری ها یا اکتشافات فنی انجام میشوند . اهمیت سرمایه گذاری مستقل در نظریه اقتصادی آن است که تغیرات آن ممکن است منجر به نوسانات اقتصادی مواج شده قسم که در کار وفعالیت های ادواری تجارتی تاثیر گذاری .

سرمایه گذاری مستقیم :

این اصطلاح بدومفهوم ذیل توضیح میگردد .

1ــ سرمایه گذاری شرکت مستقر دریک کشور در شرکت های دیگر کشور ها که ممکن است از طریق تسخیر یا تامیئن سرمایه اولیه برای شرکتی جدید با افزایش سرمایه یک شرکت موجود صورت پذیرد . سرمایه گذاری مستقیم معمولا با کنترول شرکت سرمایه گذاری وهمواره با مشارکت آن در منجمنت شرکت های فوق الذکر همراه بوده چنانچه دولت ها سرمایه گذاری مستقیم را برسرمایه گذاری از طریق خرید سهم در خارج ترصیح مید هند . زیرا سرمایه گذاری مستقیم عامل تکنولوژی را نیز به همراه دارد .

2ــ در فعالیت های بانکی بدون سود به معنای سرمایه گذاری بانک ها در جرای طرح های تولید وطرح عمرانی انتفاعی وجود داشته . که این گونه سرمایه گذاری ها با بشکل شرکت های سهامی مستقل از بانک مجاز است . وبانک میتواند پس از رسیدن طرح به مرحله بهره برداری تمام یا قسمتی از سهام خود را در شرکت برای فروش به مردم جامعه عرضه کند . این نوع فعالیت بانکی که از طریق ترکیب سرمایه صنعتی وسرمایه پولی تحقق مییآبد .

سرمایه گذاری منفی :

سرمایه گذاری منفی هنگامی صورت میگرد که اقدام و تجهزات سرمایوی مانند ماشین آلات ، ساختمان ، وسایط نقلیه وغیره به میزان استهلاک شان جایگزین نشوند ولذا سرمایه موجود تقلیل یابد . بدین ترتیب سرمایه گذاری منفی در نقطه مقابل سرمایه گذاری قرار دارد .

سرمایه گذاری ناخالص :

مجموع سرمایه گذاری های انجام شده در اقتصادکه در طی یک دوره معین صورت گرفته باشد .

سرمایه گذاری ناخالص داخلی خصوصی :

مصارف شرکت های خصوصی وافراد برای کالاهای سرمایوی از قبیل ماشین آلات وسایل نقلیه ساختمان وتاسیسات وغیره در یک دوره معین که معمولا یکساله است که ابتدا این نوع مصارف شامل سرمایه گذاری های زراعتی وصنعتی نیز میشود .

سرمایه گذاری انتقالی :

سرمایه گذاری که دارائی سرمایوی جدیدی را بوجود نمیآورد . مثلا خریداری اسناد سهم موجوده از دیگر دراندگان سهم یا قروض برای استهلاک .

سطح تعادل درآمدملی :

آن سطح در آمد ملی که هیچ گونه تمایل به تغییرات از خود نشان ندهد طوریکه اقتصاددانان بنوکلاسیک ، سطح تعادل در آمد ملی دراستخدام کامل میدانند یعنی سطح در آمد در تطابق باسطح بیکاری که در جامعه وجود دارد  میباشد .

سطح قیمت :

قیم ( معمولا قیم عمده فروشی ) یک دست منتخب امتعه نمونه دریک وقت معین که بیک رقم مرکب افاده شده باشد . این رقم مرکب را عدد شاخص میگویند .

سطح زندگی :

درجه واقعی رفاه مادی که یک شخصی یا یک جمعیت ازآن برخوردارد میباشد .

سفارش تورید :

فرمایشی است که از طرف یک خریدار بیک وارد کننده راجع به وارد کردن بعضی اموال مشخص بیک قیمت معین داده میشود . وارد کننده این در خواست را می پذیرد یا رد میکند ولی این رد یا پذیرش باشد درظرف یک مدت معین که معمولا شش هفته میباشد باید صورت بگیرد . بعضی اوقات هرگونه فرمایش مربوط مال التجاره خارجی را سفارش تورید گویند .

سند واپسی :

درآن اجازه داده میشود که محصول گمرکی پرداخته گی را پس بگیرد باین معنی آنرا سند واپسی گویند . بعضی اوقات اینگونه سند برای صادرکننده داده میشود وطبق آن صادر کننده بعضی اموال وحتی مستحق یک مبلغ پول بعنوان اعانه تشویقی میشود .

سند قاطع :

سند سهم یا سند قرضه را گویند که در اثر کدام تحول در شرکت سهامی مربرط مخصوصاً تحولی که بروضع مالی آن تاثیر وارد کند بعوض یک سند موجوده نشر میشود .

سند :

یک اصطلاح اقتصادی است که معنی وسیعی دارد وانواع مختلف اسناد را گویند مثلا یک سند قابل تبادله یا سنداعتبارمانند حجت وغیره راگویند.

سند قرضه متراکم تاموعد :

سند قرضه یکه مفاد واصل آن درسرموعد یکجا قابل تادیه میباشد .

سند قرضه تدارک سرمایه :

آن است که به منظور تدارک سرمایه  بیشتر برای یک موسسه نشر میشود .

سند یکالیزم :

سیتم اقتصادی که مالکیست وکنترول وسایل تولید را بدست کارگران میگذارد . طوریکه هرصنعت بشکل یک واحد مستقل تنظیم یافته واز طرف کارگران اداره مشود واین واحد های مستقل بمنظور پیشبرد تدابیر لازمه به نفع عامه بیک  فدارسیون متحد میگردد . دریک رژیم سند یکالسیت بطور کلی از بین خواهد رفت .

سند یکا :

یکدسته افراد یا موسسات انتفاعی یا بانک های که بمنظور اجرا نمودن یک کارگر که سرمایه زیاد را ایجاب میکند باهم متحد میشوند .

سند متکی بدوضامن :

یکی از انواع مختلف اسناد قابل تبادله کوتاه مدت که تادیه آن را دونفر ضمانت میکنند .

سند قرضه آزاد :

اسناد قرضه دولتی ایالات متحده امریکا بود که درسال های 1971 ــ 1918 جهت تدارک مالی اشتراک امریکا در جنگ عمومی اول ودادن ب متحدین ایالات متحده نشر شده بود

سند امتعه :

حواله ها حجت ها یادیگر اسناد مشابه تجارتی که از یک قرض نمایندکی میکند وتضمین آن عبارت از گروی بارنامه های عندالمطالبه یا رسد کدام میباشد .

سند قرضه قابل تادیه به طلا :

آن است که تادیه آن به سکه طلائی دارای یک وزن وعیار معین صورت میگرد .

سند قرضه عایداتی :

آن است که تادیه ربح آن منوط بدر آمدهای جاریه باشد .

سند قرضه قابل التادیه به اقساط :

این طور اسناد قرضه در ظرف چند سال به اقساط تادیه میگردد .

سند قرضه اختیاری :

آن است که اگر موسسه ناشر خواسته باشد قبل از موعد بسرایدن پول آنرا تادیه میکند .

سند قرضه شریک در نفع :

آن است که علاوه بریک ربح معین ضمانت شده در منافع موسسه ناشر نیز سهم میباشد .

سند قرضه بدون ربح :

ربح ندارد اما احتمال دارد که کدام مزیت دیگر برای حامل قابل گردند .

سند قرضه مسلسل :

یک نشریه اسناد است که موعد سررسید آن در ظرف چند سال بی هم ترتیب شده باشد .

سند قرضه دارای قدامت :

آن است که نسبت به بعضی نشریه های اسناد قرضه در مال مواد تضمینی حق ادعام مستقدم داشته باشد اما این سند قرضه نیز ممکن است تابع ادعا های بعضی اسناد قرضه دیگر باشد یعنی در حالیکه حق ادعای آن  بالای تضمینی نسبت به بعضی اسناد قرضه دیگر باشد یعنی در حالیکه حق ادعای آن بالای تضمین نسبت به بعضی اسناد قرضه مستقدم است احتمال دارد به نسبت بعضی دیگر متاخیر باشد .

سند قرضه مشرح :

آن است که شرایط ومقرارت مخصوص بالای آن نوشته شده باشد .

سند قرضه مستقدم :

سند قرضه ای که حق ادعای مقدم را بالای مال مورد تضمین دارا میباشد.

سند قرضه سالیانه :

سند قرضه ایست که موعد بسر رسیدن ندارد وابح آن بطور غیر محدود بوقت دوام دارد .

سند قرضه المطالبه :

آن است که به مجرد اطلاع به حامل قابل ابتیاع باشد .

 

سند قرضه متداوم :

سند قرضه ای سا که در وقت به موعد رسیدن ارائه آن جهت گرفتن پول حتمی نبوده وحامل آن میتواند آنرا تایک مدت نا محدودی به عین نرخ ربح با کدام نرخ مختلف نگاه بدارد .

سند قرضه قابل تبدیل :

درنده این نوع سند قرضه حق دارد که سند قرضه خود را با کدام نوع سند دیگر از قبیل اسهام عادی با اسهام امتیازی مبادله کند .

سند قرضه قابل تادیه به پول رایج :

آن است که هر نوع پول قانونی تادیه شده میتواند .

سند قرضه معوق :

آن است که تادیه ربح آن برای یک مدت معین تعویق انداخته شده باشد .

سند قرضه تمدید شده :

آن است که تاریخ به موعد رسیدن آن به تعویب دارندگان اسناد قرضه به تعویق انداخته شده باشد .

سند قرضه به تضمین اموال وسامان :

اینطور اسناد قرضه توسط یک مال طوری تضمین  میشود که حق مالکیت این مال به امین تعلق داشته ومال به استفاده کننده اجاره یا کرایه داده میشود . استفاده کننده معمولا یک شرکت خط ریل یا کمپنی طیاره میباشد .

سند قرضه به تضمین سرمایه انکشافی :

برای تضمین این نوع سند قرضه مالیکه در اثر تمدید وتوسعه خدمت یک کمپنی خط آهن یا کدام اداره دیگر بتصرف کمپنی با اداره میآید گرو گذاشته میشود .

سند قرضه مستقدم :

چینین اسنادقرضه بیشتر ازهمه ادعاهای دیگر حق تصرف را بالای مالی که به گرو قرضه گذاشته شده دارا میباشد .

سند قرضه متاخر :

آن است که در حق ادعای خود دریک گروی نسبت بدیگر اسناد قرضه دارای عین استحقاق کمتر قدامت داشته باشد .

سند قرضه داری ضمانت متصدد :

آن است که تادیه اصل قرضه وربح ان از طرف دویا بیشتر طرف تعهد وضمانت شده باشد .

سند قرضه به تضمین اراضی :

این نوع سند قرضه معمولا توسط یک شرکت خط آهن نشر میشود وتضمین آن زمینی میباشد که از طرف حکومت به شرکت خط آهن دادهع شده

سند قرضه گروی :

معمولاً آن اسناد قرضه را گویند که زمین یا جایداد غیر منقول تضمین آن باشد اسناد قرضه گروس عموماً بنام اسناد قرضه گروی اول دوم وسوم وغیره یاد میشود واین اوصاف حق قدامت آنرا در گروی نشان میدهد .

سند قرضه موجل :

آن است که ادعای بعضی اسناد قرضه دیگر ازآن مقدمتر باشد .

سند قرضه سفید :

مانند ( Bond ) است که در فوق تعریف شده یعنی سند قرضه ای که یگانه تضمینی آن اعتبار موسسه ناشر باشد . کلمه سفید بعضی اوقات این را نیز افاده میکند که بعضی شرایط وفیود مربوط به سند قرضه روی سند چاپ نگردیده .

سند قرضه وجوه استهلاک :

آن است که از درک یک وجه استهلاکی تادیه گردد .

سند قرضه کوپوندار :

برای هر موعد تادیه سودیک کوپون نیز دارد که این کوپون ها را میتوان از اصل سند قرضه جدا کرده ومانند چک ها امانت گذاشت . انتقال چینین اسناد قرضه به تسلیم دادن آن صورت میگیرد .

سند قرضه موقتی :

یک تصدیق نامه موقتی است که بعد از مدتی بیک سند معین قرضه تبدیل میگردد .

سند قرضه ثبت شده :

آن است که بنام مالک ثبت شده باشد . سود آن با چک تادیه میگردد و انتقال مالکیت آن یک اخبار رسمی را از جانب مالک مبنی براین مقصد ایجاب میکند .

سند قرضه کوپوندار ثبت شده :

بنام مالک ثبت شد وکوپون نیز داشته میباشد که به حامل قابل تادیه است .

سند قرضه بی تضمین :

سند قرضه بی تضمین آن است که اعتبار موسسه نشر کننده یگانه تضمین آن شده میتواند  مثلا اسناد قرضه ودیگر مدیونیت های حکومت عموماً تضمین نداشته میباشد وتنها قدرت مالیه گذاری حکومت پشتیبانه آنرا تشکیل میدهد .

سند قرضه عایدات اختصاص :

تضمین این نوع سند قرضه قدرت مالیه گذاری حکومت است . بالای افرادیکه از منافع پروژه ایکه توسط همین نشر اسناد قرضه تمویل میشود بهره میگیرند  .

سند قرضه ضمانت شده :

دراین نوع سند قرضه اصل قرضه یا سود آن ویا هردوتوسط یک شرکت سهامی محدود ثانی غیر از شرکت نشر کننده ضمانت میگردد .

سند قرضه تحت تضمین مشترک :

برای چینین شند قرضه یک گروی عمومی بحیث تضمینی گذاشته میشود طوریکه این گروی تابع یک عده زیاد ادعاهای ما قبل نیز میباشد . یعنی عین شی قبلا نیز برای چند چیز دیگر به حیث گروی داده شده .

سند قرضه به تضمین اسناد  :

برای تضمین چینین سند قرضه دیگر اسناد در نزدیک امین به امانت گذاشته میشود .

سند قرضه به تضمین قسمی :

برای تضمین چینین قرضه یک قسمت یا یک جز خط ریل به گرو داده شده میباشد .

 

سند قرضه مستعمراتی :

آنکه توسط یک کشور مستعمره نشر شده باشد .

سند قرضه عامه  :

سند قرضه ایست که توسط یک حکومت خارجی یا نمایندگی های آن ، حکومت فدرالی یا نمایندگی آن ، یا مستعمره یا یکی از ایالات یک مملکت یا یکی از انواع مختلف موسات حکومتی شر شده باشد .

سند قرضه تدارک سرمایه :

آنکه به منظور تدارک سرمایه بیشتر برای یک موسسه نشر میگردد .

سند قرضه متحد :

اسناد قرضه ایست که بجای دویا بیشتر اسناد قرضه که قبلا نشر شده نشر میشود وبدین ترتیب مدیونسیت مربوط رادرسند قرضه واحد یکجا میکنند.

سند قرضه سود :

آنکه برای تادیه ربح ناشی از دیگر اسناد قرضه وقتیکه نقد لازمه دردست نباشد ، نشر میگردد . دراین مورد گویا ربح اسناد قرضه قبلی نیز توسط سند قرضه تادیه میشود .

سند قرضه تادیوی :

سند قرضه ایست که برای ادای دیگر قروض نشر میگردد .

سند قرضه مالیاتی :

اینگونه اسناد از طرف یک واحد حکومتی یا یک ایالت نشر میشود به منظور اینکه بصورت فوری پول لازمه جمع شود ومعمولا در وقت تادیه مالیه اگر دارندگان این نوع اسناد قرضه عوض مالیه خود همین اسناد رابه هند پذیرفته میشود .

سند قرضه ترمینل :

آنستیکه برای تدارک پول برای تعمیر نمودن یک ترمینل خط ریل نشر وفروخته میشود . اسناد قرضه را که حکومت امریکا درجنگ عمومی دوم جهت تادیه معاش روزهای رخصتی اخیر به بعضی از عساکر وضابط های خود میداد نیز به همین نام یاد میکنند . در 1947 چینین انساد قرضه قبل ازموعد آن نیز به نقد تبدیل شده میتوانست .

سند قرضه قابل تبدیل :

آن است که با دیگر اشکال اسنادقرضه ( مثلا کوپوندار ) قایل تبدیل باشد.

سند قرضه موافق :

آن سند قرضه یا سهام را گویند که مالک آن به بعضی تغییرات در تشکیلات شرکت نشر کننده سهام یا اسناد قرضه اظهارموافقت کرده وین سند قرضه یا سهم را تانشر گواهی نامه قطعی سهم یا سند قرضه امانت گذاشته باشد . سند قرضه یا سهمی را که مالک به چینین تغییر موافقت نکرده باشد یک سند قرضه یا سهم ناموافق گویند .

سند فروش :

سندیکه ملکیت یک مال داخل سند را از یک شخص به شخص دیگری رسما انتقال میدهد .

سود سهام :

مبلغی که از درک منافع یک شرکت به سهمداران ان داده میشود .

سود یا ربح :

مبلغی که به عوض استعمال سرمایه تادیه یا حساب میشود . این مبلغ معمولا بروی نرخ یا به حساب فیصدی سرمایه موضوع بحث افاده میگردد . در این نرخ به حساب فیصدی را نرخ سود یا نرخ ربح گویند . در فارسی کلمات متصدی یا ین معنی بکار برده میشود . در حالیکه دیگر کلمات مانند سود . نفع فایده ، بهره ووغیره بدیگر مصانی نیز استعمال شده بنا بران ربح مربع است .

سود سهام اختیاری :

سود سهامییکه بصورت نقد یا به شکل سهام نظر به خواهش سهمدار پرداخته شده میتواند  .

سود قرض :

قیمتی که یک شخصی به شخصی دیگر در بدل استعمال سرمایه میدهند ربح گویند .

سود مرکب :

سودیکه از اصل فرض وتمام سودهای متراکم این قرض تا یک تاریخ  معین جمعا سنجیده میشود .

سود سهام متراکم :

عبارت از سودسهامی است که در موعد آن تادیه نگریده و درجمله دیون موسسه شمرده میشود . کلمه مفاد در مقابل Diridend  بیشتر در موسسات اقتصادی افغانستان معمول است .

سیاست مالی :

سیاستی که حکومت در مورد تعاملات اداری وتقیتی راجع به مالیه گذاری قرض عامه پول ، تخصیصه ها ومصارف عامه وجوه حکومتی وموضوعات مشابه این ها پیروی میکنند ومخصوصا تاثیر تعاملات تقیتی واداری بالای کسب وکار انفرادی وپیگر اقتصادی بطور کلی میباشد .

سیاست آزادی تجارت :

سیاستی که به تامئین آن یک ملت تجارت خارجی خود را به خارجی ها بر اساسی شرایط مساوی اجازه میدهد . واین قاعده معامله مساویانه را در مورد امتیازات و تسهلاتیکه درتجارت داخلی برای خارجی ها قابل میشود نیز مرعی میدارد .

سیاست ایجاد کار وقدرت خرید :

هر سیاستی که به غرض افزودن استخدام وقدرت خرید وبلند بردن سطح فعالیت اقتصادی در هنگام                   به پیمانه بزرگی پول را در پروژه های عام المنفعه مصرف میکنند .

سیاست تجارتی :



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:11 ::  نويسنده : کامران

زائد بحران :

این نظریه که بنابر توزیع نامساویانه عاید ملی طبقه دارای عایدات زیاد آنقدر پس انداز داشته میباشد که با سرمایه گذاری کردن این پس انداز مقدار بیشتر اموال را نسبت به قوه خرید مردم میتواند تولید میکنند باین ترتیب حجم تولید از قوه خرید توده بشتر گریده ودر نتیجه قیمت ها بحدی تنزل مینماید که نفعی به مولیدین میسر نمگیردد . بیکاری افزایش مییآید واوضاع بحرانی روبکار میشود تا وقتیکه تولید مازاد مندرجا جذب شود.

زکات :

شکل از مالیات اسلامی بوده که بر برخی از دارائی های منقول وغیر منقول تعلق میگیرد .بدین اساس برهمه افراد بالغ وآزاد مسلمان فرض است . ومکلفند  که در راه خدا وبه منظور تزکیه مال " بدهند به شرط آنکه دارائی مذکور به حد تصاب معین رسیده باشد .

زمین نهائی :

زمینیکه نظر به قسم جاری بازار محض مصرف تمام شد تولید ، امتعه ای را که در آن کاشته شده پوره کند .

زمین :

یکی از عوامل تولید که معمولا مرکب است از اموال مبادی اقتصادی که بدون کمک انسان توسط طبعیت عرضه میگردد ( بعضی اوقات این عامل شامل مال آزاد نیز میباشد .) این اصطلاح زمین یا طبعیت نه تنها شامل سطح زمین میباشد .

زرعت متکاثف :

بکار بردن مقدار نسبتا زیاد سرمایه وکار در زمین های نسبتا کوچک زراعتی ، زراعت متمرکز گویند .

زراعت منبسط :

زراعتی را گویند که در یک حصه زیاد زمین زراعتی یک مقدار نسبتا کم سرمایه وکار ، بکار انداخته شده باشد .

زیربنا :

ساختمان ها وسهلات اساسی ضروریکه برای پیشرفته وانکشاف فعالیت های اقتصادی لازم میباشد . مثلا سرک ها ، بندها ، پل ها ، بانک ها ، انواع مختلف موسسات انتقاعی وامثال آن را دربر دارد .

 



شنبه 27 اسفند 1390برچسب:, :: 12:8 ::  نويسنده : کامران

راپور عایدات مشترک :

راپور مشترک عایدات زن وشوهر که تهیه آن را بصورت مشترک مقرارت مالیات برعایدات آن مملکت مجاز قرار داده است .

ربح قانوني :

ربحي كه توسط قانون تعین گردیده وارد موادیکه راجع به نرخ ربح طرفین یک معامله موافقه  نکرده باشند مرعی الاجرا میباشد .

ربح خالص

پولی که در بدل استفاده از یک سرمایه داده میشود که از این جمله تمام مبالغی که خطر وتمام مصارف دیگر ناشی از قرض را در بر میگیرد خارج میباشد . این نوع سود را در انگلیسی بعضی اوقات بنام

( Net interest )  یا ( True interest ) یاد میکنند . سود خاهی یک مفهوم نظری است زیرا تادیاتی که عوض استعمال سرمایه بعمل مییآید شامل اقدامی غیر از سود خالص نیز میباشد .

ربح فاحش :

ربح بیشتر از حداعظمی نرخی که توسط قوانین مربوط برای انواع مختلف قروض تعیین شده میباشد . در محاوره عامیانه هر نرخ ربحی راکه دور از انصاف وغیر عادلانه گفته شود ربح فاحش گویند .

ربح ساده :

ربحی است که از روی یک مبلغ اصلی سنجیده وگرفته میشود و در آن ربحی که توسط این مبلغ قبلا کمائی شده اصل مبلغ افزوده نشده وربح از آن گرفته نمیشود .

رسید :

یک اعتراف تحریری مبنی براینکه پول ، اموال یا کدام شی دیگر گرفته شده است .

رشد صادراتی :

رشد اقتصادیکه از افزایش حجم صادرات الهام گرفته باشد ونه تنها ــــــــــــــــ اثرات زنجیری وتکاثری بردیگر حوزه های اقتصادی است . بلکه شرایط مطمئین رانیز فراهم میآورد . تا مشکلات پرداخت بیلانس ها باعث محدود یت یا توقف رشد نگردد . زیرا این نوع رشد اسعار لازم برای واردات اضافی مورد نیاز موجب رشد اقتصادی میگردد .

رشد نا متوازن :

رشد سرمایه گذاری در سیجش های مختلف یک کشور در حال توسعه با نرخ های گوناگون وجود داشته ولی برخی اقتصاددانان از سرمایه گذاری متوازن در کشور های عقب مانده حمایت میکنند . در حالیکه بعضی دیگر براین عقیده اند که اندازه منابع مورد نیاز برای به عمل در آوردن یک برنامه رشد متوازن چنان باید است که یک کشور واقعا عقب مانده از عهده تامئن آن برنخواهد آمد . طبق بظریه مذکور آنچه اساسا باید انجام گیرد سرمایه گذاری نامتوازن در صنایع وسنجش های استرانشریک است که بتواند موجب رشد دیگر حوزه ها ورشته های اقتصادی میشود .

رشد متوازن :

شکلی بخصوص از افزایش رشد اقتصادیکه در آن تمامی متغیر های مجموعی اقتصادی مانند در آمد ملی ، مصرف کالای سرمایوی واستخدام کامل ، در طویل زمان با ارزش های مشابه رشد میکنند . گرچه در اقتصادواقعی رسیدن به چینین رشدی ب ندرت امکان پذیر است . لیکن تجزیه وتحلیل چینین رشدی . مانند نقش تعادل که در رشد اقتصادی سهم مهمی در نظریه رشد داشته است .

رفاه اقتصادی :

آن قسمت از رفاه انسانی که از مصرف کالاها وخدمات نثبت میگیرد ومیتوان آن را برحسب رفاه افراد یا گروه ها اظهار داشته باشد .

رفاه خالص اقتصادی :

اصطلاحی که گویای نارسایی تولید نا خالص ملی بمشابه یک معیار سنجش رفاه اقتصادی است . ولذا از تعدیل تولید نا خالص ملی ، یعنی از کاستن ( بدن های وافزودن خوب ) های محاسبه نشده به آن بدست میآید مفهوم رفاه خالص اقتصادی براین واقعیت مبنی است که تولید نا خالص ملی دارای عناصر است که تاثیر منفی بر رفاه مردم می گذارند ومتقابلا فاقد عناصری است که نقش اساسی در رفاه مردم دردارند ویا محاسبات قرار داده نمیشود .

رقابت ناقص :

اصطلاحی عمومی که مبین دومفهوم است .

1ــ هرنوع بازار غیر از رقابت کامل که بدین اساس رقابت انحصاری اولیگاپولی وانحصار میگردد .

2ــ هرنوع ساختار بازار غیر از رقابت کامل وبازار انحصاری است .

رقبابت تباه کن :

رقابت شدیدی که منجر به خسارات گردیده وهدف آن عموما از بین بردن یکی یا بیشتر از رقبای کسب وکار میباشد . خساراتیکه بدین برتیب وارد میگردد بعد در اثر بلند بردن قیمت ها تلافی میشود هرگاه اینگونه رقابت بغرض یک انحصار ویا محض بروی کیندوزی صورت بگیرد غیر قانونی محاسبه شده است . اینگونه رقابت را بنام ( Rate war )  نیز یاد میکنند  .

رکود شدید :

مرحله کسادی حاد فعالیت های اقتصادی در دوره تجارتی وجود داشته که هرمرحله انقباضی دور تجارتب را میتوان رکود شدید ناپسند ولی این اصطلاح بیشتر برای بیان شدید ترین رکود ها مانند رفت بی سابقه تولید در ایالات متحده امریکا و اروپا در سال 1929 وسالهای پس از آن بکار میرود . رکود شدید در مقابل رونق شدید قرار دارد .

رکود :

یک دوره طویل المدت که در آن فعالیت های اقتصادی بسیاری پائین تراز حد معمول باشد . رکود رامیتوان با کاهش شدید تولید ، سرمایه گذاری اندک ، انقباض کریدت ها بقوط قیمت ها بیکاری وسیع واستختدام کوتاه مدت شکست مشخصی اقتصادی نموده وبزرگترین رکود جهانی در تاریخ عصر حاضر بحران بزرگ سال های 1933 ــ 1929 بوده که 45 ماه طویل کشید . جلوگیری از حالت رکود های شدید از عمده ترین وپیچیده ترین موضوعات اقتصاد جهانی بشمار میرود .

رکود مزمن :

یک سویه پائین فعالیت اقتصادی در ظرف مدت طولانی است .

رکود خفیف :

با اصطلاح ادوار تجاری چنان یک رکود وکساد فعالیت های اقتصادی را که یک مرحله بحران گفته شده نتواند گویند .

روبنا :

عوامل روحی وذحنی که برفعالیت های اقتصادی تاثیر دارد .

روش ثبت اصطلاحات حسابداری :

اجتناب در آمد کسب کننده ومصارف آن است که در دوره حسابداری از طریق اصلاح وتعدیل برخی اقلام دفاتر بعمل میآید .

رونق شدید :

وسعت بخشیدن سریع فعالیت های اقتصادیکه به کم شدن تعداد بیکاران ، افزایش سود وازدیاد قیمت سهام و کالاها منجر شود . اما در بعضی حالت رونق ها نمتوانند مدت زیادی پایدار بمانند ممکن است رکودی سریع را در پی داشته باشند . اين اصطلاح مهمولا برای توصیف مرحله رشد یابنده بوده وبرای تصنیف مراحل فعالیت های تجارتی گریده که مفهوم متضادی آن رکود شدید است .

روابط نیروی مولده وکارفرما :

روابط میان نیروی مولده کار فرمایان از آغاز قرن ( 20) با این طرف خواهش های مکرر کارگران ومساعی شان به م  رای داشتن در تعیین مزد وشرایط کاروهم چنان کنترول روز افزون عامه روابط کارگران وکارفرمایان یک ساحه مخصوص مطالعه را بوجود آورده که به همین عنوان یاد میشود .

ریفلاسیون :

رنفلاسیون ( اتوم ) ویاد یفلاسیون ( انقباض ) حجم پول به منظور بر قرار ساختن سطح قبلی قیمت را گویند .

روش مبتنی بر استطاعت مالی Affordable method .

تعیین بودجه ترویج و گسترش ، در سطحی که مدیریت فکر میکند شرکت ( از نظر مالی ) توان پرداخت آن را دارد .

رونق:

دوره پایداردر دوره  تجارتی که فعالیت های اقتصادی درآن شده است و رشد بیشتر میآبد. و مصرف و تولید هردو با خوشبینی انجام میگیرند. مراحل رونق معمولا با افزایش تولید سطح بالائی سرمایه گذاری بخصوص در زمینه ایجاد ظرفیت های تولید جدید افزایش قیمت ها بیکاری نازل استخدام کامل و ایجاد بیشتر تصدی های اقتصادی مشخص میگردد.

رجحان سیاست:

رجحان که پس انداز کننده گان راجع به اندازه سیاست پس اندازهای خود نشان میدهند. مثلا اینکه آیا ترجیح میدهند که پس انداز های خودرا کاملا به یک شکل سیال مثلا نقد نگهدارند یا آنرا به اشکال نسبتا کمتر سیال مثلا در بعضی سرمایه گذاری ها تبدیل نمایند.

 

 



جمعه 7 بهمن 1390برچسب:, :: 10:57 ::  نويسنده : کامران

ذخایر بانکی :

عبارت از آن مقدار پولی است که بانک جهت رفع تقاضای امانت گذاران خود سردست نگاه میدارد . چون تقاضای امانت گذاران معمولا حصه کوچک امانت یک بانک راتشکیل میدهد نها هیچ وقت بانک ها مجبور نیستند برابر به مجموع مبلغ امانات پول نقد سردست داشته باشند این مبلغی را که بعتوان ذخیره بانک ها باید داشته باشند در اکثر ممالک قانونی تعین میکند .

ذخایر پولی :

مقدار شمش یا سکه ای که حکومت یا بانک ها بحیث تضمین بمقابل پول اعتباری داخل دوران نگاه میکند .

ذخایر ثانوی :

قروض عندالمطالیه بانک ، اوراق بهادار مهیا برای تنزیل مکرر واسناد قرضه حکومتی را بعضی اوقات ذخایر ثانوی یک بانک مینامند .

ذخایر صند نوسان :

ذخایریک کالا که برای تنظیم نوسانهای قیمت کالا های اصلی نگهداری میشود . دست اندرکاران یا فروش کنندگان این کالا های ذخیره شده به هنگام افزایش قیمت ها وخرید آن به هنگام کاهش قیمت ها با اقدام به تخفیف نوسان قیمت ها میکنند . این طرح ها ممکن است بین المللی باشند وسعت دادن چینین طرح هایکه بامصارف مالی وگرمداری محدود میشود. و در حالیکه این طرح ها میتوانند از نوسانهای طویل المدت که نیازمند حل را های اساسی است که البته عملا بی تاثیر خواهند بود .



چهار شنبه 28 دی 1390برچسب:, :: 12:43 ::  نويسنده : کامران

 

چانه زدن دسته جمعی :

به اصطلاح روابط کار آن اجتماع کارفرمایان ونمایندگان کارگران را گویند که بروی حسن نیت وبه منظور بحث وبالاخره موافقه درباره خرد ساعات کار و شرایط ومسایل نظیر آن بعمل میآید .

 

چک :

یک حواله تحریری است که معمولا از طرف امانت گذار یک بانک صادر شده وبه بانک اجازه میدهد تایک مبلغ معین را به شخص که در آن حواله نامبرده شده تادیه نماید .

 

چک تصدیق شده :

چکی که از طرف یک بانک ظهر نویسی گردیده وبدینوسیله تادیه مبلغ آن نیز ضمانت شده است .

 

چک سفری :

حواله با چکی که بارویت قابل تادیه بوده وتوسط بانک ها واکسپرس کمپنی به واحد های مختلف نشر شده وبه مسافرین فروخته میشود طوریکه این خریداران یک دفعه چک را در وقت خرید امضا میکنند باردیگر در حفور کسی که چک را نقد مینماید امضا میکنند .

 

چک صراف :

چکی که توسط یک بانک صادر شده ومعمولا از طرف صراف آن امضا میشود .

 

چیزهای تغیر نخورده :

این اصطلاح لاتینی است که مقصد از آن فرضه معمول است . در تیوری اقتصاد ، طبق این فرضیه حوادث وعوامل اقتصادی به انتشای یک یا بیشتر از انجمله ثابت قرض میشود . تابدینوسیله تاثیرات ونتایج تغیر عوامل متحول درک شده بتواند . این فرضیه محض بفرض سهولت ، بخشیدن بحلیل وتوجیه اقتصادی بکار برده میشود .



چهار شنبه 28 دی 1390برچسب:, :: 12:37 ::  نويسنده : کامران

 

ثبات اقتصادی :

وضعیتیکه در آن فعالیت شدید اقتصادی بدون نوسانات ادواری (درمراحل مختلف ) بر قرار باشد . اساساً بیشتر اقتصاددانان سه کتگوری اقتصادی را در نظر گرفته که عبارتند از تولید ، استخدام وقیمت . از آنجایکه این سه مقوله معمولا با یکدیگر نوسان میداشته باشد . تبات اقتصادی را با فقدان چینین نوسانهای میتوان تشخیص داد . ثبات اقتصادی معمولا دوام چندی نمیتواند داشته باشد . زیرا نا همانگی عوامل سه گانه بالای یکدیگر موجب پیدایش نوسانات ادواری میشود وثبات را برهم میزند .

 

ثروت :

هرچیزیکه ارزش بازاری داشته وقابل تبادله باپول یا کالا باشد . پس ثروت میتواند شامل کالاها ودارایی های مادی . دارایی های مالی وهرگونه مهارت موجب در آمد باشد . این ها هنگامی ثروت محسوب میشوند که در بازار قابل تبادله بادیگر کالاها یا پول باشند . طوریکه میدانم دونوع ثروت وجود دارد . 1ــ ثروت میشود که همان عوامل سرمایوی در حقیقت ثروت مادی است .

2ــ ثروت نا مشهور یا سرمایه انسانی . همه ثروت ها ازیک خصوصیت اساسی یعنی قابلیت ایجاد در آمد برخود دارند که این در حقیقت عوضی است برای ثروت بدین اساس ثروت یک منبع ذخیره محسوب میشود . در حالیکه سرمایه یک مفهوم سیال وجاری است . ارزش حال این جریان در آمد همان ارزش اندوخته ثروت است .



دو شنبه 12 دی 1390برچسب:, :: 12:6 ::  نويسنده : کامران

 

 واژه نامه اصطلاحاتاقتصادی


اقتصاد آزاد:(Laissez - Faire ): واژه فرانسوي به معناي "به حالخود گذاشتن". در سياست و اقتصاد ، به نظریه ای اطلاق می شود که بر اساس آن نظاماقتصادی هنگامی که هيچ دخالتي از سوي دولت اعمال نشود، به بهترين وجه عملميکند.

اقتصاد آميخته: نظام اقتصادي که در آن دولت و بخش خصوصي نقش هاي مهميدر رابطه با توليد، مصرف، سرمايه گذاري و پس انداز ایفا می کنند.

اقتصادبازار آزاد: اقتصاد ملي يک کشور که در تعيين سطوح توليد ،مصرف ، سرمايه گذاري پسانداز بدون دخالت دولت، برنيروهاي بازار تکيه دارد.

انجمن ملي معاملهکنندگان اوراق بهاداربرمبنای نظام خودکار در ارائه مظنه سهام:
(Nasdaq):
شبکهاطلاعاتي خودکاري که فهرست قيمت ها و سهام گوناگون را در قريب به 5000 فقره ازفعالترين اوراق بهادار در اختيار دلالان و معامله گران مي گذارد.

انحصاردار: فروشنده منحصر به فرد کالا و خدمات در يک بازار .

انقلاب صنعتي: ظهورنظام توليد کارخانه ای که در آن کارگران را در يک کارخانه گرد می آوردند و آنها باابزار و ماشين آلاتی که در اختيارشان گذاشته مي شد، دربرابر دستمزد کار مي کردند. انقلاب صنعتي با تغييرات چشمگير در صنعت منسوجات، بويژه در انگلستان و در حدودسالهاي 1770 و 1830 آغاز شد. اين واژه بطور گسترده تر در رابطه با تغيير پيوستۀساختار اقتصادي در اقتصاد جهان بکار مي رود.

اوراق بهادار: برگه هاي تاييدکننده ( اوراق بهادار معين) ويا ثبت الکترونيکي ( اواراق بهادار) که گواه بر مالکيتبر دارايي( سهام) يا تعهد وام ( اوراق قرضه) است.

بازار: صحنه اي که در آنخريداران و فروشندگان قيمتهایی را براي محصولات مشابه و يا با شباهت زياد به یکدیگرتعیین مي کنند و به مبادله کالاها و خدمات مي پردازند.

بازار رو به ترقی: بازاري که در آن افزايش متمادي در قيمت سهام مشاهده شود.

بازار رو به تنزل: بازاري که در آن، در زمان کاهش قيمت ها، سهامداران برای فروش سهام هجوم می برند وبهحرکت نزولی مي افزایند..

بازار سرمايه : بازاري که در آن اوراق داراییشرکتها و اوراق قرضه دراز مدت ( اوراقي که مدت سررسیدشان بیش از يک سال است) توزيعومعامله مي شود.

بازار مشترک: گروهي از کشورهاکه تعرفه ها و برخي اوقاتموانع ديگر را که مخل بازرگاني آنها با يکديگر است ازمیان بر می دارند در حاليکهتعرفه های خارجي معمول را برکالاهاي وارداتي ا زخارج اتحاديه پا برجا نگه ميدارند.

بازرگاني ا لکترونيکي: داد وستد انجام شده از طريقه شبکه جهانياينترنت.

بانک ذخیرۀ فدرال: يکي از 12 بازوي عملياتي نظام اندوخته فدرا ل کهشعب 25 گانه آن در سراسر آمريکا پراکنده اند و مجموعا با هم قوانين گوناگون نظامبانک مرکزي آمريکا را به مورد اجرا مي گذارند.

بانک بازرگاني: بانکي کهانواع و اقسام حساب ها، از جمله حساب جاري، پس انداز و سپرده زمان دار را در اختیارمشتری می گذارد و به افراد و شرکتها وام مي دهد. بر خلاف شرکت هاي بانکی سرمايهگذاري مانند بنگاه های هاي دلالي که معمولأ با فروش اوراق بهادار شرکت ها یاشهرداری ها سروکار دارند.

بانک مرکزي: مرجع پولي کل در يک کشور که مسئولیتکارهاي اساسي چون صدور پول رايج و نظارت بر تنظیم عرضه اعتبار در اقتصاد را به عهدهدارد.

بر روی پيش خوان: واژه مجازي از براي تجارت و معامله اوراق بهاداري کهدر يک بورس سازمان یافته مانند بورس اوراق بهادار نيويورک ثبت نشده است. معامله برروی پيش خوان توسط معامله گران و کارگزاراني که از طريق تلقن و يا شبکه هايکامپيوتري با يکديگر تماس بر قرار مي کنند انجام مي گيرد.

برگ قرضه: گواهینامه ای که نشان دهنده تعهد يک شرکت در قبال دارنده آن دایر بر پرداخت مبلغ ثابتیپول در یک سر رسيد مشخص است.

بورس: بازاري منظم برای خريد و فروش سهام واوراق قرضه .

بورس اوراق بهادار نيويورک: بزرگترين بورس معاملات سهام واوراق قرضه در جهان .

بورس اوراق بها دار آمریکا : يکي از بورس ها ي مبادلاتسهام در ايالات متحده که شامل سهام و اوراق بهادار شرکت های هاي کوچک تا متوسط درمقايسه با سهام شرکت هاي عظيم است که در بورس سهام نيويورک مبادله ميشود،.

بهره وري ( ميزان توليد): نسبت بازده( کالاها و خدمات) توليد بر واحدورودي ( منابع بارور) در طي زماني معين .

بيمه سپرده های بانکی: ضمانت دولتآمريکا از سپرده هاي بانکی تا مبلغي معين - - فعلأ صد هزار دلار.

پرداختجبرانی: وجه پرداختی از سوی دولت به عنوان جبران خسارت به زارعين از بابت تمام ويابخشي از اختلا ف بين قيمت هایي که در عمل براي يک کالاي مشخص به توليد کننده پرداختشده و قيمت هاي تضمين شدۀ بالاتر.

تامين اجتماعي: برنامه بازنشستگي دولتايالات متحده که بسته به سهميه اي که افراد و کارفرمايان آنها در حين شاغل بودن دراين حساب پس انداز مي کنند، منافعي را پس از بازنشستگي به آنها اعطا ميکند.

تباني در قيمت گذاري: اقداماتی که معمولأ توسط تعدادي از شرکت هاي بزرگکه بر يک بازار تسلط دارند، با تثبيت قيمت کالاها ويا خدمات در يک سطح از پيش توافقشده برای فرار از قوانين بازار به اجرا گذاشته مي شود.

تبعيض گذاری در قيمت: عمل کردهايي که به برخي از خريداران در مقایسه متیازات بیشتری مي دهد .

تجارت آزاد: فقدان تعرفه ها و مقراتی که در جهت کوتاه ساختن داد وستد وجلو گيري از تجارت در ميان ملل وضع شده است.

تراز پرداخت ها : صورت حسابی ازارزش پولی معاملات بين المللي بين يک کشور و بقيه کشورها طی يک مدت معين. اين صورتحساب نشان دهنده مجموع معاملات افراد، شرکت ها و سازمان هاي دولتي يک کشور با بقيهکشورها است.

تعرفه: ماليات بسته شده بر کالاهاي منتقل شده از يک منطقه گمرکیبه منطقه ديگر چه برای اهداف حماتي و چه برای کسب درآمد.

تقاضا: مجموعکالاها و خدماتي که مصرف کنندگان طي یک دوره مشخص مايل و قادر به خريد آنها به هرقيمتي هستند.

تورم: ميزان افزايش در سطح کلی قيمت تمامي کالاها و خدمات. ( اين موضوع نباید با افزايش قيمت کالاهاي ويژه نسبت به قیمت کالاهاي ديگر اشتباهشود

تورم رکودي: وضعيت اقتصادي مرکب از تورم پيوسته ورکود داد وستداقتصادی.


خدمات: فعاليت هاي اقتصادي-- -- مانند حمل و نقل، بانکداري ،بيمه، جهانگردی، ارتباطات، بازاريابي، پذیرایی، داده پردازي ومشاوره - - که در حينتوليد، مصرف مي شوند در مقايسه با کالاهاي اقتصادي که ملموس تر هستند.

خصوصيسازی: عمل واگذاری خدماتي که قبلأ توسط دولت تامين مي شد ند به شرکتهای بخش خصوصي .

دارايي: مالکيت چيزي ارزشمند که معمولأ برمعیار پول سنجيده ميشود.

درآمد: دريافت حاصل شده زفروش کالاها و خدمات يک دادوستد

در آمدناخالص داخلي: ارزش کل بازده یک کشور، در آمد يا هزينه هايی که در محدوده مرزهای آنکشور به بار می آید.

رشد اقتصادي: افزایش ظرفيت يک کشور در توليد کالاها وخدمات.

رفع نظارت: برداشتن کنترل دولت از روی يک صنعت.

رکود اقتصادی: کاهش شدید در فعاليت اقتصادي چه از لحاظ وسعت و دامنه و چه از نظرمدت زمان .

روال سريع: روشهاي تصويب شده توسط کنگره آمريکا که برطبق آن کنگره بهلوایحی که به وسیله رئیس جمهوری در جهت تاييد و اجراي موافقت نامه های بازرگاني بينالمللي آمريکا ارائه می شود طی مدت معيني رای مي دهد.

سرمايه: تجهيزاتفيزيکي ( ساختمان ها، ابزار و آلات، مهارت هاي انساني) بکار رفته در توليد کالاها وخدمات. این اصطلاح همچنين به دارایی شرکتها، اوراق قرضه، اوراق بهادار و پول نقدنيز اطلاق مي شود.

سرمايه انساني: تندرستي، نيرو، آموزش ، کارورزي و مهارتهايي که افراد به شغل هايشان عرضه مي کنند.

سرمايه گذاري: خريد اوراقبهادار مانند سها م يا اوراق قرضه.

سرمايه گذاري پرمخاطره(فماري):سرمايهگذاري در يک دادو ستد تازه و احتمالأ پر مخاطره.

سطح زندگي: حداقل احتياجاتاوليه، رفاهيات و يا تجملاتي که جهت قرار دادن شخص و يا گروهي در وضعيت و يا شرايطمرسوم يا صحيح، اساسي محسوب مي شود.

سوبسيد ( يارانه): امتیاز اقتصادي،مستقيم يا غير مستقيم، که توسط دولت به توليد کنندگان کالاها وخدمات داخلي، غالبادرجهت تقويت موقعيت رقابتي آنها در برابر کمپاني هاي خارجي اعطا ميشود.

سوبسيد (یارانه) صادرات: مبلغ یک کاسه ای که توسط دولت به دستگاه یاشرکتی که کار آن برای رفاه عمومی مفید تشخیص داده می شود اعطا می گردد.

سودسهام: در آمد به دست آمده از نگهداري سهام. این در آمد معمولأ نمايانگر سهمی از سودحاصله است که به نسبت میزان سهم در مالکیت پرداحت می شود.

سوسياليسم: نظاماقتصادي که در آن ابزار اصلي توليد به طور عمده طبق نوعي سيستم برنامه ريزي مرکزيتحت مالکيت و کنترل جمعي دولت قرار دارد.

سهم عادي: سهميه درمالکيت يک شرکت.

سهام: مالکیت در دارایی يک شرکت .

سياست پولي: اقدامات نظام ذخیرۀفدرال برای مهار کردن میزان نقدینگی و هزینه پول و اعتبار بعنوان ابزاري برای کمکبه ایجاد اشتغال درسطح وسیع،ارتقاء رشد اقتصادي ،تثبيت قيمتها و ایجاد الگوهای قابلدوام در معاملات بين المللي.

سیاست حمایت از محصولات داخلی: استفاده ازمحدوديت بر واردات يا تشويق آگاهانه و عمدي این گونهمحدودیتها به منظور توانمندکردن توليد کنندگان ناکار آمد داخلي برای رقابت موفقيت آميز با توليد کنندگانخارجي..

سياست مالي: تصميمات دولت فدرال در بارۀ مبلغ پولي که مصرف و یابصورت ماليات وصول می کند در جهت تأمین اشتغال کامل و اقتصاد غير تورمي.

طرحنو (New Deal) : برنامه هاي اصلاحات اقتصادي دهه 1930 در آمريکا که برای کمک بهخارج شدن آمريکا از دوران کسادی عظيم تدوین شده بود.

نظام بازرگانی آزاد: سيستم تجاری که در آن کشورها اجازه دسترسي آزاد و بدون تبعيض را به بازارهاي يکديگرمي دهند.

نظام نرخ برابري ثابت ارز: نظامي که در آن نرخ هاي تسعیر بین ارزهاي رايج د رسطحی از پيش تعيين شده برقرار مي شود و درپاسخ به تغيير عرضه و تقاضاتغيير نمي يابد.

نظام نرخ شناور برابری ارز: نظامي انعطاف پذير که در آننرخ ارز توسط نيروهاي عرضه و تقاضاي بازار و بدون مداخله تعیین ميگردد.

شاخص صنعتي داوجونز (Dow Jones ) : شاخص بهاي سهام، بر اساس 30 نوع ازسهام عمده، که بعنوان معیاری برای روند عمومي در قيمت هاي سهام و اوراق قرضه درايالات متحده بکار مي رود.

شاخص قیمت مصرف کننده: نموداری از هزينه زندگيکه به وسیله اداره آمار کار آمريکا برمبنای قيمتهای واقعي خرده فروشي انواع کالاهاو خدمات دریک دوره معين فراهم و جدول بندی می شود و با ارقام یک دوره پايه که هر ازچندگاه تغيير مي يابد مقايسه مي گردد.

شرکت سرمايه گذاري: شرکتی س که بهطور منظم سهام تازه صادر وسهام موجود را هنگام درخواست خريداری می کند. این شرکتسرمايه خود را برای سرمايه گذاري در اوراق بهادار گوناگون در ديگر کمپاني ها به کارمی اندازد وجوهی را که از افراد جمع آوري کرده از جانب آنها در موجودي اوراق بهادارسهام گوناگون سرمايه گذاري مي کند.

صادرات: کالاها وخدماتي که در داخل توليدو به خريداران کشور ديگر فروخته مي شود.

عرضه: جدولی از آنچه که توليدکنندگان مايل و قادر به فروش آنها به هر قيمت ممکن طي مدت معينی هستند.

عرضهپول: مقدار پولي ( سکه، اسکناس و حساب هاي جاري) که دراقتصاد يک کشور درجريان است.

غذا برای صلح: برنامه اي که ترتيب ارائه محصولات کشاورزي آمريکا را به خارجفراهم مي سازد.

فروش زير قيمت تمام شده ( قیمت شکنی): به موجب قوانينآمريکا، فروش يا صادرات کالا به ايالات متحده به قیمتی " کمتر از ارزش منصفانهبازار " ، وقتي که چنين فروش هايي عملا صدمه به توليد کنندگان محصولات مشابه درآمريکا وارد کند یا آنها را در معرض چنین تهدیدی قرار دهد.

قانون ضد تراست: خط مشي و يا عملي که هدف آن کوتاه کردن دست قدرت هاي انحصار طلب در يک بازاراست.

کساد: کاهش شديد در فعاليت هاي کلي اقتصادي در برحسب مقدار و / يا طولمدت.

کسري بودجه: مبلغی که دولت ساليانه بيش از درآمد خود هزینه ميکند.

کسري موازنه بازرگانی: مقداري که واردات يک کشور بر صادرات آن پيشيگيرد.

کشت و صنعت: واژه اي که نمایانگر ماهيت عظيم و شرکت گونه و برخي ازمؤسسات کشاورزی در اقتصاد امروزی آمریکا است.

کمک به قيمت های کشاورزی : کمک دولت فدرال به کشاورزان برای حمايت از آنها در مقابله با عوامل نامساعدي چون آبوهواي بد يا مازاد توليد.

کميسيون اوراق بهادار و مبادلات ارزی (SEC ): یکدستگاه نظارت کننده مستقل ، غير حزبی و نيمه قضايي که مسئول اجرای قوانين فدرا لاوراق بهادار است. هدف از وضع اين قوانين حمایت از سرمايه گذاران وحصول اطمينان ازدسترسي آنان به تمامي اطلاعات مربوط به اوراق بهادار عمومي است. کميسيون همچنين برکار شرکت هايي که در خريد يا فروش اوراق بهادار دست دارند، کسانی که در زمینهسرمايه گذاری نظر مشورتی در اختیار افراد می گذارند و نيز بر کار شرکت هاي سرمايهگذاری نظارت دارد.


مازاد بودجه: مبلغ ساليانه اي که دولت بيش از مصرفخود در مي آورد.

مازاد تجارت: مقداري که واردات يک کشور از صادرات آن کشورپيشي گيرد.

مالکيت معنوي: مالکيتی که گواه آن ثبت اختراع، ثبت علائم تجاری وحق تألیف است. این مالکیت حق تصرف، استفاده و یا در اختیار گرفتن محصول ابتکارانسانی را به [صاحبان آن] اعطا مي کند.

مزايای اضافی: امتیازات غير مستقيمو غير نقدي مانند بيمه بهداشت، بيمه عمر ، سود سهام و جز آن که علاوه بر دستمزد ومزاياي حقوقي توسط کارفرمایان به کارمندان داده مي شود.

معاملات سلف خری: قراردادهایی که مستلزم تحويل کالايي با کيفيت و کمیت معين و قيمت مشخص در يک موعدمقرر در آينده است.

مانع غير تعرفه اي: اقدامات دولتی نظیر سيستم هاي نظارتیو وضع عوارض گوناگون ، علاوه بر تعرفه هايي که واردات را محدود می کند یا به صورتبالقوه توان محدود ساختن بازرگانی بين المللي را دارد.

معیار طلا: نظام پوليکه در آن ارزش پولهاي رايج برحسب وزن مشخص طلا تعيين ميشود.

نرخ تسعیر: نرخ، يا قيمتی، که بر اساس آن، پول رايج يک کشور با پول رايج کشور ديگري معاوضه ميشود.

نرخ تخفيفی: نرخ بهره ای که از طرف بانکهاي بازرگاني برای دريافت وامازبانکهای ذخیرۀ فدرا ل پرداخت می شود.

نظارت : تنظيم و انتشار ضوابط ومقررات ويژه از سوي سازمان های مجاز تحت نظارت قانوني، درجهت اداره وسازمان دهی یکفعاليت يا صنعت مشخص.

نظارت اجتماعي: محدوديت هايي که توسط دولت به منظورمنع و يا جلوگیری از اعما ل زيانبار شرکت ها ( چون آلودگي محيط و يا قرار دادنکارمندان در وضعيت هاي کاري خطرناک) و يا برای تشويق رفتارهای مطلوب اجتماعي اعمالميشود.

نظام ذخیرۀ فدرال: مرجع اصلي پولی ( بانک مرکزي) در ايالات متحده کهپول رايج را چاپ و بر عرضه اعتبار در اقتصاد نظارت مي کندو این دستگاه از یک هيئتمديره هفت نفري در واشنگتن دي سي ، 12 بانک ذخيره فدرال منطقه اي و شعبات 25 گانۀآنها تشکيل شده است.

نظام سرمايه داري ( کاپيتاليسم) : نظام اقتصادي که درآنابزار توليد در مالکيت و کنترل خصوصی است و مشخصه بارز آن رقابت ومنفعت جوییاست.

نظام کسب و فعالیت آزاد: نظام اقتصادي که مشخصۀ آن مالکيت بر دارایی هاو منابع تولیدی، انگیزۀ سود دربه خاطر توليد بيشتر، رقابت به خاطر تضمين کارآيي ودخالت نيروهاي عرضه و تقاضا که درجهت دادن به توليد و توزيع کالاها وخدماتاست.

نظام شناور تحت کنترل: نظام مبادله ارزی که در آن نرخ بيشتر پول هايرايج شناور و متغير است ولي بانک هاي مرکزي برای جلوگيري از تغييرات ناگهاني مداخلهمي کنند.

نيروي کار: در آمريکا، به تعداد کل افراد شاغل و يا درصد يافتن شغلاطلاق می شود.


واردات: کالاها و يا خدماتي که در کشوري ديگر توليد شدهود ر داخل یک کشور بفروش مي رسد.


هراس زدگی: برداشت هاي پي درپي و غيرمترقبه نقدي از بانک ها که به سبب کاهش ناگهاني در اعتماد دارندگان حساب و يا ترساز اينکه بانک توسط موسسه امتياز دهنده تعطيل شود، بوجود مي آيد. به عبارت دیگر،بسياري از دارندگان حساب به طورهمزمان پول نقد از بانک برداشت مي کنند. از آنجائيکه سپرده نقدي که يک بانک در اختیار دارد فقط بخش کوچکي از سپرده هاي آن بانکراتشکیل می دهد، تعداد زياد برداشت در يک مدت کوتاه موجودی نقدی را از میان می بردو بانک را مجبور به بستن درهای خود و یا احتمالا خارج شدن از کار ميکند.

اين واژه نامه بر مبنای واژه نامه هاي اينترنتی توسط بانک ذخیره فدرالسانفرانسيسکو (Federal Reserve Bank of San Francisco) ،بانک دخیره فدرالمينياپوليس (Federal Reserve Bank of Minneapolis )، هئيت تجارتيويرچوال
(Virtual Trade Mission)
و شوراي آموزش اقتصادي ويسکانسين

     
 
 
 
 


دو شنبه 12 دی 1390برچسب:, :: 11:59 ::  نويسنده : کامران

پروگرام امساک :

سیاست اقتصاد ملی که قصداً سطح زندگی مردم را پائین می برد تابعضی هدف های مطلوب          وسیله براورده گردد این هدف ها ممکن است توازن بخشیدن بودجه ،افزودن اموال سرمایوی تادیه قروض خارجی ویامتوازن ساختن تادیات بین المللی کشورباشد .

پرنسیپ مکتب بانکداری :

پرنسیپی که در قرن 19 در انگاستان انکشاف کرد وطبق ان گویا در صورت وجود تنها یک پول رایج فلزی یک اکتساب طلا با از دست دادن طلا بخارج خود بخود منجربه افزایش یاکاهش پول رایج در دوران نشده وبدینوسیله سطح قیمت را زیرتاثیر قرارنمیدهد بلکه بجایآن مقداراندوخته

طلا را تغیرخواهد داد . مکتب بانکداری باین عقیده نیزبود که در یک سیستم مخلوط رایج طلا وپول های کاغذی مقدار پول کاغذی دردوران بر

طبق احتیاجات کسب وکاربوسیله عمل بانکداری رقابت آمیزتعدیل و اصلاح مییآید .

پرداخت پستی بانک

یک برات خارجی که به حواله پولی یا نقد از طرف بانک تادیه کننده تبدیل وسپس این حواله پولی یا نقد ذریعه پوسته به مودی الیه برستاده شده باشد .

پرداخت جنسی :

پرداخت دستمزد بصورت کالا وخدمات بجای پول این نوع پرداخت اساساً ریشه در مناسبات             گذشته دارد و امروزه نیز بقایای آن در برخی حوزه های زراعتی جوامع عقب مانده به چشم می خورد .

پرداخت های انتقالی :

پرداخت بیک فرد (معمولا توسط دولت ) بدون آنکه در ارتباط با جریان مبادله کالا وخدمات باشد . اعطای بورس تحصیلی وپرداخت های خدمات اجتماعی از این نوع پرداخت های است . پرداخت های انتقال را در حقیقت باید به مشابه بخش از افزایش توزیع مجدد در آمد اقتصاد بشمار آورد .

پرداخت های رفاهی دولت :

پرداخت های بلا عوض دولت به افرادیکه بدلایل مختلف سزاوار دریافت کمک اند . درکشور هایی که سطح تامین اجتماعی بالااست این نوع پرداخت ها معمولا تمام بیکاران ، منقاعدین ، بیوگان ، ویتیمان ، معلولین وغیره را در بر میگرد .

 

پرداخت های خارجی :

هرگونه پرداخت بیک کشور خارجی خواه در عوض کالاها و خدمات وخواه برای بازپرداخت قروض باشد این پرداخت ها معمولا باید بپول قوی انجام گیرند .

پرداختی عوامل :

پرداخت هایی که در برابر استفاده از عوامل تولید به آنها تعلق می گیرد. دستمزد ، بهره واجاره قسمت اعظم این پرداخت ها را تشکیل می دهند .

پرنسیپ مکتب پول رایج :

این اصل (پرنسیپ ) که در قرن نزده در برتانه انکشاف یافت وطبق آن گویا در حالیکه پول متداول یک پول فلزی باشد هر مقدار از دست داده شده طلا بدیگر کشورها یا اکتساب یک مقدار طلا از دیگر کشور خود بخود منتج به کاهش یا افزایش پول رایج در دوران گردید، وفوراً برسطح قیم تاثیر وارد میکند . در یک سیستم پولی که طلا وپول کاغذی در دوران باشد این حالت خود بخود بوجود نمیآید . بلکه توسط تنظیم مقدار پول کاغذی جهت انطباق دادن آن با مقدار طلا بوجود میاید .

پس انداز پیش بینی شده :

عبارت از پس اندازهای است که در یک مدت آینده مد نظر  گرفته شده  پس اندازپیش بینی شده ممکن است بیشتر یا کمتر از سرمایه گذاری پیش بینی شده باشد .

پس اندازواقعی :

پس اندازیکه در یک مدت واقعاً صورت گرفته است . در صورتیکه اندوخته ها ثابت قرض گردد . پس انداز واقعی مساوی است به سرمایه گذاری واقعی .

پس انداز های سیال :

پس اندازهای که نه سرمایه گذاری شده ونه صرفه گردیده .

 پس انداز زاید :

این اصطلاح را میتوان قرار ذیل توضیح نمود .

1ــ پس انداز بیشتر از آنچه که در سرمایه گذاری بکاری انداخته شده میتواند .

2ــ هر گاه سرمایه یکه سرمایه گذاری شده و از پس اندازها نمایندگی بکند واموال را بیشتر از مقداری که به نفع فروشنده بتوانند تولید کند این حالت را تیز پس انداز زاید گویند .

پس انداز تصدی :

آن بخش از در آمد خالص یک تصدی که برای پرداخت بهره سود سهام یا مالیات معرف نشده ، بلکه به عنوان انداخته استهلاک با برای سرمایه گذاری ذخیره شده باشد .

 

پلان تامین استقرار :

اصطلاحسیت که از طرف بعضی اقتصادیون استعمال میشود ومقصد آن پلانسیت که جهت چاره نمودن یا از بین بردن تاثیرات خطر صعود ونزول های بالای بعضی صنایع مخصوصاً صنایع مواد خام طرح تطبیق میگردد . بعضی صنایع بنابر خصوصات فنی خود ، مخصوصاً صنایعی که مصروف استخراج معدن میباشد . نمیتواند که دروقت رفتن قیم وکم شدن تقاضا          تولیدات خود بکاهد ، در صورتیکه خسارات وارده منجربه بسته شدن فابریکه گردد بازوقتیکه محصولات آن مورد تقاضای بیشتر قرار میگرد خیلی مشکل است که همان ظرفیت تولیدی از دست رفته را دوباره بدست آرد . این پلان پیش نهاد میکند که یک نماینده گی حکومتی یا نیمه حکومتی ( باداشتن بعضی تعمنات لازمه ) حاضر شود با بیک قیمت حداقل تمام تولیدات را که فابریکه برایش عرضه میکند خریده وبیک قیمت حد اعظمی بفروش برساند بدین ترتیب در اوقات رفاه قیمت از یک حد اعظمی معین بلند تررفته نمیتواند ودر هنگام فرود آمدن از حداقل آن پائنتر نزول نمیکند در نتیجه قیمت متاع موضوع بحث نیز استقرار یافته وکمتر از آن چه که در اثر صعود ونزول آن تغیر میخورد صعود ونزول میکند .

 

پلان گذاری اقتصادی :

اقدامی را گویند که از دور اندیشی در مورد یک عمل اقتصادی کار گرفته ، ساحه خصوصیت ونتایج چینین یک اقدام را پیش بینی کند .

اکنون این اصطلاح بیشتر به رهنمائی و پلانگذاری حکومت در ساحه اقتصاد نسبت داده میشود . همچنان اگریک مقام عالی حکومتی مقدار اجناس راکه باید در یک مدت تولید گردد تعین مینماید . اینگونه تعین نیز یکنوع پلانگذاری اقتصادی است . دریک نظام سرمایداری پیش بینی واقدام        بر آنرا که بمنظورجاره یا جبران نمودن یک فرودآمده گی وتباهی آور بعمل میآید . پلان گذاری اقتصادی گویند .

پلان وقفی بیمه زندگی :

پلانیکه طبق آن یک شرکت بیمه زندگی موافقه میکند تامبلغ        پس از مرگ شخص بیمه شده یا وقتیکه او بیک سن معین مثلا 65 یا 70 سالگی برسد به شخص مذکور تادیه کند . این کار را شرکت بیمه در بدل یک جایزه ثابت سالانه که در طرف  چند سال که حد اعظمی آن قبلا موافقه میشود و معمولا از 15 تا 30 سال میبا شد اجرا مینماید .

پلان تغیر پذیرکار :

در اصطلاح روابط صنعتی پلانی راگویند که در آن ساعات کارفی روز یا عده از روز های کار در هفته تغیر پذیرفته میتواند مشروط برانیکه این تغیرات از مدت حد اعظمی استخدام که قانوناَ تثبیت گردیده یا در اثر یک قرار کار برای یک فاصله معین وقت تعیین شده تجاوز نکند .

پلان :      Plan

باصطلاح موسسات صنعتی مقصد از این اصطلاح پلان یا سرمایه ایست که برای فعالیت های آینده طرح میشود . مثلا پلان مقادیر اجناس را که دریک مدت معین باید تولید گردد تعیین میکند .

پلان سالانه :

پلان اجرات  اهداف عمومی پلانها عمرانی ( معمولا پنجساله ) برای یک سال معین که باید حاوی عملیات اجرائیوی همه ادارات دولتی ونیز       مربوط باشد . پلان پنج ساله در سایر کشور های روبه انکشاف همراه با بودجه عموم کشور برای تعویب به مجلس عالی حکومت تقدیم میشود .

پلان احصائیوی :

شاخه از علم اقتصاد که مشخصاً مربوط به تنظیم پلانهای بنیادی اقتصادکلان میشود . کانتورو ویچ به عنوان یکی از پیشتاران این رشته توانست با یکار گرفتن روش های پیچیده ریاضی امکان بکار آمد

پلانگذاری مرکزی را بااستفاده از طریق قیمت های که قبلا تعیین شد . در پلان نشان میدهد .

پلان گذاری نیروی انسانی :

اموزش وسازماندهی نیروی انسانس ماهر ونیمه ماهر در چار چوب اهداف واولویت های پلانگذاری عمومی گنجانیده میشود که در پلانگذاری نیروی انسانی جنبه های بخصوص یعنی کمی وکیفی گرد ه های  مختلف نیروی انسانی ارزیابی ومشخص میشود . وبدین اساس سرمایه گذاری امورش لازم برآورد میگردد.  تااز این طریق ضمن بر طرف ساختن مشکلات موجود نیروی کارآمدتری در جهت افزایش بشر بکار گرفته شود . همچنان توزیع موزون نیروی انسانی بین مناطق جغرافیایی ونیز سکتور های مختلف اقتصادی از خود بطی است که این نوع پلانگذاری لزوما باید بدان توجه داشته باشد  .

پلانگذاری منطقوی :

پلانگذری برای توزیع فضایی فعالیت های اقتصادی و سطوح مختلف اجرای ان را در بر میداشته باشد که بطور معمول این شاخه از علم اقتصاد را نیز میتوان بدوبخش اقتصاد منطقوی کلان وخرد تقسیم کرد . که در تحلیل اقتصادمنطقوی کلان معمولا عملکرد اقتصادی مناطق مختلف در چار چوب اقتصاد ملی مقایسه میشود . موضوعات اصلی اقتصاد منطقوی کلان عبارتنداز: رشد اقتصادی تطبیق مناطق مختلف درچارچوب اقتصادی ملی ، گوناگون سطوح مختلف بیکاری بین مناطق وجابجا نمودن عوامل تولید در میان آنها وجود میداشته باشد . اقتصاد منطقوی خرد بیشتر به مکان یابی وروابط متقابل فعالیت های اقتصادی خاص بایکدیگر می پردازد . در این زمینه تاثیرات مستقیم محیط ومسافت بر فعالیت های اقتصادی مورد برسی قرار میگیرد . موضوعات اقتصاد  خرد منطقوی بطور عموم در نظریه مکان یابی مطالعه میشود . ودر صورتیکه مسایل مراکز شهری مدنظر باشد محبث اقتصادی شهری بمیان میآید .

پول جعلی :

پولیکه مشابه پول قانونی ساخته شده  وبه قصد فریب دادن طرف مقابل بنام پول استعمال میشود . این کار در هر جا جرم تلقی میگردد .

پول رایج :

به معنی محدود کلمه پول قانونی را گویند . ومعنی وسیع کلمه هرچیزیکه بحیث یک وسیله تبادله کار میدهد خواه قابلیت قبول آن عمومی باشد یا محدود از این رو پول رایج علاوه براینکه شامل پول نقد میباشد . وشامل چک های که بالای بانک صادر میشود نیز میباشد .

پول گران :

وقتیکه سطح عمومی قیمت پائین باشد گویند پول گران است و در چینین اوقات مقدار زیاد اجناس و خدمات به مقابل یک مبلغ نسبتاً کوچک پول مبادله میگردد . بنابر این پول گران است . یا به عباره یگر ارزش آن نسبت به ارزش اجناس وخدمات بلند تر میباشد .

پول ارتجاعی :

پولیکه مقدار آن نظربه ایجاب وضع عمومب اقتصادی کم یا زیاد شده میتواند .در ایالات متحده امریکا نوت ها ی" فدرال ریزرو " را میتوان پول ارتجاعی شناخت که نشر این نوت ها مربوط به حجم تنزیل مجدد است . وقتیکه بانک ناشر این گونه نوت را بیکی از نمایندگی های " فدرال ریزرو " امانت بگذارد نوت ها گویا از دوران باز میماند و نوت هایکه باین ترتیب به امانت گذاشته شده ودوباره صادر شده نمیتواند مگر در صورتیکه شرایط اولی وصدور آن فراهم گردد .

پول حکمی :

پول کاغذی است که از طرف حکومت نشر شده وپشتیبانه پول مسکوک ندارد . حکومتی که چینین پول رانشر میکند وبه ان حیثیت کامل پول قانونی رامیدهد . پول حکمی گفته میشود .

پول اعتباری یا کریدیتی  :

پولیکه بطورمکمل پشتیوانه طلا یا نقره ندارد . این اصطلاح بعضی اوقات به معنی وسیع تری استعمال میگردد وبدین معنی تمام پول های را که پشتیوانه طلا مکمل ندارد پول اعتباری گویند . روی این تعریف تمام پول هایکه امروز در اکثر ممالک در جریان است پول اعتباری گفته شده میتواند . این نوع پول را بعضی اوقات بنام پول کریدیتی

( Credit money )  نیز یاد میکند .

پول قوی :

پول قوی را میتوان قرار ذیل توضیح نمود که :

1ــ در حال مقایسه پول فلزی با پول کاغذی اول الذکر را پول قوی می نامیم .

2ــ از نگاه ارزش پول ملی ای را گویند که درداخل مملکت ویا در ساحه تبادلات بین المللی ارزش نسبتاً مستقرداشته باشد .

 

پول فرستند :

پولیکه از طرف مهاجرین به مملکت اصلی شان برای خویشاوندان                              

               شان میفرستند . اینگونه پول رسانی یک قلم نامرئی تجارت بوده وهمان تاثیری راکه اموال وارده از مملکت مبدا به مملکت دوم ( که مهاجرین در آنجا آمده آند ) بر بیلانس تادیات مملکت دوم دارد دارا میباشد .

پول قانونی :

پولیکه بر حسب قانون برای تادیات هر گونه ذین که به حساب پول افاده میشود باید پذیرفته گردد . ولی بخاطرباید داشت که یک فروشنده اگر نخواسته باشد که متاع خود را بمقابل پول بفروشد به پذیرفتن پول قانونی مجبور نیست .

پول اشغالی :

پولیکه از طرف قوای نظامی در ساحات اشغال شده دشمن استعمال میگردد . در اکثر موارد چینین پول مطابق واحد پولی مملکت اشغال شده نشر میشود ویک پول حکمی محض میباشد . از این گونه پول برای تادیات محلی در خریداری ها وپرداخت مزد کارگران استفاده میشود . انرا ( Spear head money )  نیز گویند . مثلا در 1942 هنگامیکه افریقا شمالی اشغال شد امریکائی ها یکنوع دالر را بنام

( Yellow seal dollar ) یا ( Spear head money )  را در چلند انداخت و برتانوی ها بنام ( MILI TAYY POUND )  یک پول را مورد استفاده قرار دادند .

پول کاغذی :

اسنادیکه از طرف حکومت یا مقامات صالحه حکومتی بحیث پول نشر شده ومورد استعمال قرار گیرد . پول کاغذی ممکن است محض در اثر حکیم حکومت وبدون پشتبانه بدوران بیفته یا اینکه به اعتبارسکه های فلزی یا شمشی که به اندازه مبلغ وجه این پول ها در کدام خزانه نگهداشته شده باشد  به چلند بین این دو انجام  پول کاغذی بدرجات وطرق مختلف امکان دارد تضمین گردیده باشد .                 

 پول ضعیف :

1ــ پول را گویند که بمقایسه پول فلزی ضعیف باشد .

2ــ هر پول ملی که ارزش آن به صعود و نزول های غیرعادی چه در داخل وچه در تبادلات بین المللی معروض میباشد .

 

پول فلزی :

سکه ، معمولا سکه های طلا ونقره را گویند .

پول ثابت :

پولیکه ارزش ثابتی به حساب امتعه وخدماتیکه خریده میتواند دارا باشد .

پول معیاری :

پولیکه متشکل از یک متاعی باشد که وزن وعیار مشخص داشته وارزش آن بحیث یک متاع مساوی باشد به ارزش ان بحیث پول ، پول معیاری حسب این تعریف بنام ( primary money )  نیز یاد میشود .

 

پول فرعی :

سکه یکه قیمت وجهی آن کمتراز قیمت فلز آن باشد . این اصطلاح بعضی اوقات  ( Minor Coin )  وگاهی پول  فرعی 

( Subsidiay Coins ) را نیز در بر میگیرد .

پول سیاه :

اصطلاحی برای مشخص کردن مسکوکات مسی یافلزاتی بجز طلا ونقره. در تداول عامه گویای بی ارزش بودن شی است .

پول بین المللی :

پولیکه در پرداخت های تجارت بین المللی بکارمیرود . در روابط دهه 1980 بر آورد میشد که حدود %55 تجارتی جهانی به دالر امریکا%14 ب مارک المان 7.5 به پوند انگلیس و 6% به فرانک فرانسه باشد .

پول راکه :

پولیکه از جریان خارج وبصورت ثروت اندوخته شود .

پول کالایی :

شی یکه به عنوان پول مورد استفاده قرار میگردد ودر عین جال بخودی خود یک کالای قابل فروش نیز بشمارمیرود طلا نمونه برجسته چینین اشیایی است . تفاوت این پول با پول بی پیشتوانه در آن است که نوع اخیر بخودی از هیچ گونه ارزش برخوردار نیست .

پیش فروش :

در اصطلاح بورس کسیکه پیش بینی میکند که قیمت سهام تنزل کردنی است بامید اینکه بعد تر آنرا از را                                به پیش فروشی ان اقدام می ورزد . این اصطلاح به مقابل Bull استعمال میشود.

پیام بودجه :

پیامی است که هنگام تقدیم بودجه سال آتی از طرف قوه اجرائیه به قوه مقننه تسلیم میشود وطضمن آن سیاست و نظریات اساسی دولت تشریح وبورجه بطور مجموعی توجیه میگردد .

پیش فروش :  Bear

این اصطلاح بیشتر در معاملات بورس مستعمل است . فروش اسنادی را گویند که مال فروشنده نبوده بلکه ممکن است . بقصد تحویل دهی موقتاً استقراض شده باشد . پیش فروشی براساس این توقع که قیمت ها در بازار تنزل خواهد کرد صورت میگرد . اگر در قیم بازار نزولی رخ

دهد تاجر میتواند اسناد را به قیمتی پایانتر از قیمت فروش خود بخرد در نتیجه قیمت تمام شد استقراض اسناد را تادیه کرده و نفعی بدست میآرد . ولی اگر قیم بازار بلند برود تاجر مجبور خواهد شد که اسناد را به قیمت بلند تر از قیمت فروش خود خریداری کند در نتیجه قیمت تمام شد استقراض اسناد را نیز مجبوراً پرداخته ومتحمل خساره میشود پیش فروشی بقرض جلوگیری از خسارات بزرگ نیز صورت میگیرد مخصوصا وقتیکه بدلال بورس هدایت توقف زیان

( STOP LOSS ORDER )  داده شده باشد .

پیش گام کار :

در اصطلاح روابط صنعتی کارگری را گویند که از طرف کارگران در داخل ی موسسه بحیث نماینده برای مذاکره با کارفرما انتخاب میشود .

پیشنهاد مناقشه :

پیشنهاد از طرف یک موسسه راجع به خریداری بعضی اشیا مبنی بر اینکه فروشندگان در تخفیف قیمت داواطلبی کنند . اعلان اینگونه پیشنهاد را آگهی مناقصه دادن ( Call for Tender )   گویند .

 



شنبه 10 دی 1390برچسب:, :: 13:36 ::  نويسنده : کامران

آزادی اقتصادی :    Economic independence  

این اصطلاح اصلا یک فقره فرانسوی بوده که معنی آن " بگذار عمل بکند و بگذار بگذرد " است یعنی حکومت باید امور اقتصادی جامعه را آزاد گذاشته و در آن مداخله ای نکند ویا قیودی را برای آن وضع ننماید . این اصطلاح در نیمه اول قرن 18 در فرانسه مخصوصا توسط افرادیکه مخالف مکتب مرکانتلزم بودند بوجود آمد .

آزادی قرار داد :  Freedom of contract             

حقی که براساسی آن یک فرد میتواند هرگونه قرار دادی را که نفع شخص او اقتضا کند عقد بنماید مشروط برانیکه مخالف مقرارت قانون   جامعه نباشد .

آخرین استعداد تولید : Marginal productivity  

قدرتیکه افزایش اضافی یک عامل متغیر تولید را برای افزودن حاصل مجموعی دارد. و باید گفت که  این اصطلاح معمولا همرای نام یکی از عوامل تولید استعمال میگردد. مثلا قدرت تولید نهائی کار، قدرت تولید نهائی سرمایه ، و  زمینکه باعث افزایش  بیشترعوامل تولید  و افزودن محصولات مجموعی تولید  میگردد.

آشتی دادن یا استمالت :  Conciliation

در اصطلاح روابط امور  کاراست که  در صورت بروز اختلاف بین کارگر وکارفرما عبارت از استخدام شخصی سومی به منظور حل وفصل منازعه که بوسیله نشان دادن را های مختلفی که  اختلافات رابتواند حل فصل نماید اما طرف سومی صلاحیت تحمیل نمودن فصیله را ندارد .

آشفتگی بانکی :

نارامی های بانکی باعث سلب اعتماد مردم از یک یا چند بانک گردیده که این حالت ایجاد شده زمینه را برای تقاضای امانات مردم را از بانک ها فراهم میسازد . و همچنان در زمانهای قبل انتشار پول های رایج خصوصی که وجود داشت . معمولا در میان مردم بصورت تقاضا برای تبدیل یکنوع پول به نوع دیگر تجلی مییافت که بعضی اوقات باعث نارامی های بانکی میگردید و چینین نارامی ها میتواند موجب شکستگی بانک های معتبر دنیا گردد .

آمار :

این اصطلاح از علم جمع آوری ودسته بندی وقایع جامعه بوده  که برای تغیررات  اطلاعات کمی میتواند سهولت را ایجاد نماید .ومطابق این روش میتواند از مجموعی افراد و نهاد های اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی ونظامی مشاهدات و نمونه گیری های مورد ضرورت را جمع آوری  ومطابق مهم ترین روش های آماری در زمینه های اقتصادی و تجارت در مراحل مختلف زمانی استفاده بعمل آورد .

آمیزش اقتصادی :  Combination ( Consolidation )

 آمیزش اقتصادی زمانی صورت گرفته میتواند که دویا بشترشرکت های سهامی محدود موجوده یکی شده ویک شرکت واحد اقتصادی راتشکیل دهند .

Adapted marketing mix

آمیزه سازگار بازاریابی –آمیزه انعطاب پذیربازاریابی :

یک استراتژی بازاریابی جهانی برای سازگار نمودن هریک از ارکان آمیزه بازاریابی با بازار مورد هدف در سطح جهانی ، که شرکت باید در این زمینه هزینه های بیشتری را تحمیل نماید ، ولی بدان امید که به سهم بیشتری از بازار و بازده دست یابد .

آنکتاد :

اندیشه تاسیس یک ارگان دائمی برای تجارت وتوسعه در اوایل دهه 1960 باتوجه به علاقمندی  کشورهای در حال توسعه مطرح شد ودهه 1960 ــ 1970رابه  دهه توسعه نام گذاری گردید . بعد از اینکه شواری اقتصادی واجتماعی سازمان ملل متحده در سال 1962 لزوم طرح میایل تجارت بین المللی را دریک کنفرانس خاص تاکید کرد . اولین کنفرانس تجارت وتوسعه ازماه مارچ تاجون 1964 در ژنوتشکیل شد که بنام        ( آنکستاد اول ) مسمی شد . ومجموعی عمومی سازمان ملل متحد در تاریخ 30 دسامبر 1964 نیز تصمیم گرفت که آنکستاد بصورت ارگانی وابسته به شواری اقتصادی واجتماعی سازمان ملل متحده ، فعالیت داشته باشد .عالی ترین ارگان آنکستاد کنفرانس نمایندگان ( 160) کشور عضوسازمان ملل میباشد . که در فواصل سه یا چهارسال یکدیگر را ملاقات میکنند . اعضا آنکستاد را میتوان ( مثل اعضای سازمان ملل متحده ) به چهار گروه تقسیم کرد . گروه اول : متشکل از ( 19) کشور آسیایی وآفریقایی ) میباشد . گروه دوم متشکل از ( 30 ) کشور صنعتی غرب) میباشد . گروه سوم : متشکل از

( 27 ) کشور امریکایی لاتین وکشورهای در حال توسعه دریای کار اشیای میباشد . گروه چهارم : ( 10) کشور باسیتم های اقتصادی هدایت شده ) میباشد .

 

آویز:  Advice 

این صطلاح معمولا در  معاملات تجارتی وتحویلی بانکی راجع به فرستادن اموال یا کدام مطلب  دیگر مربوط معاملات تجارتی بطریق مقابل ارایه میگردد . اما استعمال کلمه ( اطلاعیه ) صیح تر است .

ابزارهای سیاست گذاری:

ابزار های اقتصادی و اجتماعی که به منظور تاثیر بر ابزار سیاست گذاری از سوی دولت مورد استفاده قرار میگرند . این ابزار ها را بطور عموم به چهار گروه تقسیم بندی میکنند . سیاست مالی ، سیاست پولی ، سیاست اسعاری و جدید تر از همه سیاست در آمدی میباشد .

اتوماسیون :

این اصطلاح به معنی عام کلمه عبارت از جانیشنی کار انسان با وسایل خود کار بوده که افزایش بازدهی کار با افزایش تولید همراه میباشد وسهم شان موجب رشد اقتصادی جامعه میشود . بناً بیکاری روابط مستقیم با تکنولوژی یک ندارد . زیرا افزایش اتوماتیک درنظام های مختلف جوامع بشری وجود داشته که از آغاز تحویل مواد خام به ماشین خود کار الی کار تمام ضرورت بدخالت کار انسان ندارد . همچنان در شرایط معاصر رشد سریع محصولات صنعتی دنیا ایجاب سیتم کمپوتری را مینماید که تاثیرات چشمگیری از خود بجا نهاده است .

اتحاد :

متحد شدن موسسات تجارتی وتصدی های تولیدی از لحاظ تشکیلاتی بطور دایمی و موقتی را گویند که چینین اتحادیه ها روی ملل مختلف ایجاد شده و علل مهم آن عبارت از کاستن رقابت و مصارف تمام شد از اثر تولیدات کتلوی و تمرکز بخشیدن سرمایه و اداره سالم میباشد .

اتحادیه افقی : Craft union  

اتحادیه اختصاصی مولدین بوده که اعضای آن منشکل از یک ویا بیشتر حرفه های اختصاصی متحد و پیوسته باشند بنام اتحادیه افقی مولدین مسمی میباشند .

اتحادیه پرداخت های اروپا :

این اتحادیه در 1950 توسط ( 17 ) کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی اروپا بنیان نهاده شد در حقیقت جایگزین موافقت نامه پرداخت های درون اروپایی که طبق برنامه بازسازی اروپا تشکیل شده بود بشمار میرفت . همچنان مساوی کردن قروض و مطالبات بین المللی چند جانبه برای کشورهای عضو در نظر بود . علاوه براین اتحادیه مکانیزم داشت برای اعطای کریدت به هر عضویکه در برابر اعضای دیگر دچار کسر پرداخت بیلانس ها میشدن . و در 1958 هنگام که کشور های اروپا غربی ارزش پذیری پول های خود را بار دیگر بر قرار ساخت . موافقت نامه پول اروپا جانشین اتحادیه پرداخت های اروپا گردید . اتحادیه مذکور نقش مهمی دروحدت اروپا  ونیز جلوگیری از تجارت معمولی دوجانبه را درنظر دارد .

اتحادیه تجارت آزاد اروپا :

اتحادیه تجارت آزاد اروپا در نوامبر 1959 در استکولم توسط بریتانیا ، ناروی ، سویدن ، دنمارک ، اتریش ، پرتگال وسویس قرار داد نامه را تهه و آنرا به تعویب رسانیدن . همچنان در اپریل 1961 با فنلاند و درمارچ 1970 با اسیلند موافقت نامه تجارتی را به امضا رسانیدن. ولی متقابلا دنمارک و برتیانیا در 1973 بمنظور حاصل نمودن عضویت جامعه اقتصادی اروپا ، اتحادیه تجارت آزاد اروپا را ترک گفتند . باید گفت که موافقت نامه استکهلم باعث پدید آمدن یک ناحیه تجارتی آزاد و حفیظ تعرفه های وارداتی و لغو حقوق گمرکی میان کشور های شان توافق بعمل آمده است . این اتحادیه با جامعه اقتصادی اروپا روابط بسیار گسترده ای دارد . وطرح قرار داد های تجارت آزاد بین هر یک از اعضای آن و جامعه اقتصادی در 1973 صورت گرفته که سرانجام به پیدایش یک اتحادیه گمرکی کاملا متشکل از این دو انجامید .

اتحادیه عرضه کنندگان اوراق قرضه بین المللی :

این اتحادیه درسال 1969 به منظور جمع آوری و انتشار قیمت های جاری وسود اوراق قرضه اروپایی تشکیل شده است .

اتحادیه جهت تحدید تجارت :    Combination in restraint of trade

توافقات میان چندین سرمایه گذار بمنظور محدود ساختن و یا از بین بردن رقابت بشکل اتحادیه کارتل صورت میگرد . این اتحاد احتمال دارد قیمت ها را بثبیت و تحت انحصار خود بوجود آورد و با کدام تدابیر دیگر جهت تحدید رقابت مبادرت ورزد .

اتحادیه مقید کارگران : Closed union

یک اتحادیه کاری که دارای شرایط و مقرارت مقید بخود بوده و پذیرش اعضای جدیدالشمول را در عضویت این اتحادیه خیلی ساخته است .

اتحادیه بانک های مرکزی افریقا :

اتحادیه هایکه در 1968 برای تشویق همکاری در زمینه فعالیت های پولی ، بانکی ومالی در افریقا توجود آمد . این اتحادیه بانک های مرکزی وسازمان های مالی افریقایی  را .

به ادامه مطلب برای خواندن بقیه بروید



ادامه مطلب ...


صفحه قبل 1 2 صفحه بعد

 
 
نویسندگان
پیوندها
آخرین مطالب